Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μείζον θέμα της Συνόδου στις Βρυξέλλες η Κύπρος



Ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να παρουσιάσει την παρέμβαση που έγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την προσθήκη δικής του παραγράφου στο αρχικό κείμενο, στοχεύοντας στη δημιουργία «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Έπειτα από τα εκρηκτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα των Κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η επιθετικότητα της Τουρκίας θα αποτελέσουν σημαντικό σημείο συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ελληνική πλευρά σκοπεύει να φέρει στο τραπέζι το ζήτημα το σημερινό βράδυ, αναζητώντας υποστήριξη από τους Ευρωπαίους ετέρους, έτσι ώστε να αμβλυνθεί η Τουρκική συμπεριφορά.

Οι στόχοι της Ελληνικής πλευράς

H Ελληνική πλευρά σκοπεύει να κινηθεί διπλωματικά ποντάροντας στην υποστήριξη άλλων Κρατών όπως η Ιταλία, που είναι ευθέως συνδεδεμένη με το ζήτημα, και την Γερμανία, που εξέδωσε έντονη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας. Αρνητικά προσκείμενη στην Κυπριακή και Ελληνική ένσταση φαίνεται να είναι η Μεγάλη Βρετανία που δεν θέλει να δημιουργηθούν περεταίρω αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας εξ’ αιτίας του κρίσιμου ρόλου τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίων του Ισλαμικού Κράτους.

Στόχος της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς είναι στο τελικό κείμενο της Συνόδου να υπάρχει ευθεία αναφορά στην Τουρκία έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης ενάντια στις προκλήσεις της.

Η παρέμβαση των δύο αρχηγών

Ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να παρουσιάσει την παρέμβαση που έγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την προσθήκη δικής του παραγράφου στο αρχικό κείμενο, στοχεύοντας στη δημιουργία «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Το κείμενο κάνει ευθεία αναφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας την ετοιμότητα των Ευρωπαίων Ηγετών να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία και καλεί τους Ευρωπαίους ετέρους να πράξουν με τον ίδιο τρόπο στην Κύπρο, ένα πλήρες μέλος της Ένωσης.

Συγκεκριμένα η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει:

«Δεδομένης της κραυγαλέας δράσης της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατιας, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, αναμένω από τους Ευρωπαίους έτερους να υποστηρίξουν τις Ευρωπαικές αρχές και αξίες και να επιδείξουν όλα τα αναγκαία μέτρα εναντίων της Τουρκίας, μια υπό ένταξη χώρα που συνεχίζει να έχει υπό κατοχή Ευρωπαϊκό έδαφος.

Όσων αφορά τη Δημοκρατία της Κύπρου, η Τουρκική δράση μας έχει ωθήσει να υιοθετήσουμε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας το βέτο μας στο να ανοιχτούν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, δεδομένης της επερχόμενης αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας να υιοθετήσουμε περεταίρω μέτρα.»

Σύμφωνα με δηλώσεις Κύπριου αξιωματούχου, οι κυρώσεις σκοπεύουν σε νέο πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει έναν ειδικό χάρτη των Κυπριακών κοιτασμάτων με την θέση των γεωτρήσεων από την Ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI. Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ισχυρότερη φρασεολογία κατά της Τουρκίας.

Η κατάσταση της υγείας του Πρόεδρου Αναστασιάδη

Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από παράκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς εισήχθη σε ιδιωτική κλινική των Βρυξελλών λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από υπέρταση και συνεχή ρινορραγία. Ο Πρόεδρος θα παραμείνει στην κλινική για προληπτικούς λόγους και δεν θα παραστεί στη Σύνοδο.

Αξιωματούχος της Κυπριακής Κυβέρνησης ανέφερε πως η υγεία του Προέδρου καλυτερεύει σταθερά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αλλά και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον εξέφρασαν την επιθυμία τους να τον επισκεφτούν.

Η εκπροσώπηση θα γίνει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και όχι κάποιον Κύπριο αξιωματούχο, καθώς μόνο αρχηγός κράτους μπορεί να εκπροσωπήσει άλλον ηγέτη επισήμως στη Σύνοδο, έχοντας δικαίωμα δύο ψήφων.