Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κόντρα βουλευτών της ΝΔ με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για τα «greek statistics»



«Παραποιήσατε τα στοιχεία. Είναι πλέον αποδεδειγμένο» είπε ο κ. Σάββας Αναστασιάδης - «Σε αντίθεση με τις απάτες του παρελθόντος σήμερα τα στατιστικά της Ελλάδας γίνονται διεθνώς δεκτά» ανταπάντησε ο κ. Γεωργίου

Η υπόθεση των «greek statistics» του 2009 επανήλθε στην Βουλή προκαλώντας αναβίωση της κόντρας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας.

Αφορμή για το πολιτικοοικονομικό deja vu αποτέλεσε η παρουσία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Αρχής και ο οποίος δέχθηκε τα σφοδρά πυρά βουλευτών της ΝΔ που τον κατηγόρησαν για «φούσκωμα του ελλείμματος».

«Παραποιήσατε τα στοιχεία. Είναι πλέον αποδεδειγμένο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) επικαλούμενος και την σχετική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του προϊσταμένου του ΕΛΣΤΑΤ.   «Σε αντίθεση με τις απάτες του παρελθόντος σήμερα τα στατιστικά της Ελλάδας γίνονται διεθνώς δεκτά» ανταπάντησε ο κ. Γεωργίου τοποθετώντας τις «απάτες» στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Επισήμανε δε πως η λέξη «απάτη» και «λαθροχειρία» δεν είναι δική του αλλά περιλαμβάνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιανουαρίου του 2010 καθώς και σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 14ης Μαρτίου του 2014 που αφορούν την απόκρυψη των πραγματικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 για να συνεχίσει λέγοντας πως:  «Είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης να αναζητήσει ευθύνες για απάτες και λαθροχειρίες. Δεν είναι δική μου δουλεία. Η δική μου δουλειά είναι να παράγω αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία».

Πέραν όμως της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων ο κ. Γεωργίου δέχθηκε έντονη κριτική και για το ύψος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της υπηρεσίας του που ανέρχονται σε 41 εκατ. ευρώ για το 2014. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ)  που είπε πως «Δεν συμφωνώ καθόλου με κάποιες δαπάνες που ορισμένες φορές πλησιάζουν ακόμη και τον Προϋπολογισμό της Βουλής» ενώ ο κ. Δημήτρης Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «φαγοπότι».