Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Εξι μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ



Στις έξι μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 15 Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 24% έναντι 18% της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, ενώ, στην τέταρτη θέση «ισοβαθμούν» ΕΛΙΑ, Ποτάμι και ΚΚΕ με 5,5%. Η ΔΗΜΑΡ καταποντίζεται καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 1%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (21%), αλλά και των πολιτών που απαντούν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα (10%).

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ 24%
ΝΔ 18%
Χρυσή Αυγή 6,5%
Ελιά 5,5%
ΚΚΕ 5,5%
Ποτάμι 5,5%
ΔΗΜΑΡ 1%
Αλλο 10%
ΔΞ/ΔΑ 21%

Προβάδισμα Τσίπρα έναντι Σαμαρά -Πιο δημοφιλής ο Θεοδωράκης

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως συγκεντρώνει για πρώτη φορά μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αίσθηση προκαλεί η «βύθιση» της δημοφιλίας του Φώτη Κουβέλη, ενώ, σε χαμηλά ποσοστά κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δυσπιστία για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει πιο υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν πείθει τους πολίτες για την κυβερνητική προοπτική.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά ένα 59% λέει «διαφωνώ» ή «διαφωνώ απολύτως»

Ανατροπή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Οι πολίτες, πάντως, σε ποσοστό 54% προκρίνουν το σενάριο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών και στη συνέχεια να εκλέξει το νέο Κοινοβούλιο τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν είπε τίποτα καινούργιο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ»

Αρνητική είναι και η άποψη των πολιτών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς, σε ποσοστό 52% εκτιμούν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο και πως η κατάσταση στη χώρα θα χειροτερέψει.

Ούτε ο Τσίπρας έπεισε στη ΔΕΘ

Πάντως και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν έπεισαν τους πολίτες, καθώς, σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθώς μελετημένες, ενώ και ένα 19% θεωρεί ότι θα πάνε τη χώρα πίσω.

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να βοηθήσει

Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς, η έρευνα καταγράφει πως οι πολίτες σε ποσοστό 64% εκτιμούν ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση.