Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στην Ουαλία



Σε ουδέτερο έδαφος αναμένεται να συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η συνάντηση των δυο ηγετών θα γίνει στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και τις προκλητικές του δηλώσεις.

Τη συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, ενώ η συνομιλία θα γίνει στη σκιά της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ειπώθηκε η λέξη «κλειδί» του κ. Αναστασιάδη ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας».

Η ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα - μία άποψη την οποία έχει επαναλάβει στο παρελθόν πολλές φορές.

«Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως Προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη νωρίς το πρωί της Τρίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

H τελευταία τους συνάντηση είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013, οπότε και υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.

Η συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη σκιά των δηλώσεων του νέου Προέδρου της Τουρκίας για το Κυπριακό αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί από ορισμένους κύκλους ότι ο κ. Ερντογάν αναμενόταν να στείλει κάποιο θετικό μήνυμα στο Κυπριακό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, τα όσα είπε περί μίας ομοσπονδιακής λύσης με δύο κράτη στην Κύπρο αλλά και η κατηγορία που εκτόξευσε εναντίον της Ελλάδος ότι δεν κάνει όσα πρέπει, ως εγγυήτρια δύναμη, για την επίτευξη λύσης έχουν ενοχλήσει την Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών διένειμε μάλιστα το μεσημέρι της Τρίτης non paper στο οποίο αντιπαραβάλλονται οι δηλώσεις Ερντογάν με τις ελληνικές θέσεις όχι μόνο στο θέμα του Κυπριακού, αλλά επίσης στα θέματα των μουφτήδων και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και των ισλαμικών τεμενών στην Αθήνα.