Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρόταση - «συγχωροχάρτι» στο νέο Ποινικό Κώδικα για την Χρυσή Αυγή



Ριζικά ενδέχεται να αλλάξει το σκηνικό για την τιμωρία των μελών της Χρυσής Αυγής, που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την τιμωρία τους τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους. Προαπαιτούμενο, δηλαδή, που δεν υπάρχει στη δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Δικαστές και νομικοί είναι αρκετά προβληματισμένοι με τα νέα αυτά δεδομένα, καθώς η ενδεχόμενη υλοποίηση της πρότασης αυτής θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εκκρεμή υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις αυτές δεν σημαίνει ότι αυτοδικαίως θα υιοθετηθούν από τον αρμόδιο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται να τις ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίμαχη πρόταση να μείνει μόνο στα χαρτιά και να μην μπορέσει τελικά να αποκτήσει υπόσταση.

Σύμφωνα με ανώτερες δικαστικές πηγές, «αν η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής περάσει και συμπεριληφθεί μία τέτοια διάταξη στο τελικό κείμενο του νέου Ποινικού Κώδικα, τότε δεν μπορεί παρά να εφαρμοστεί και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο όμως θα ισοδυναμούσε με συγχωροχάρτι για τους εμπλεκόμενους βουλευτές και μέλη της οργάνωσης». «Μία τέτοια διάταξη θα οδηγούσε σε ουσιαστική αθώωση τους κατηγορούμενους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τι αλλάζει

Η επίμαχη διάταξη, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», όπως προτείνεται, φέρνει σημαντικές αλλαγές στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης εισάγοντας για πρώτη φορά μία νέα συνισταμένη για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος και συγκεκριμένα τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 187 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, που αποτελεί και τη βάση δεδομένων για τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί εις βάρος των χρυσαυγιτών βουλευτών, με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα άτομα και επιδιώκει τη διάπραξη συγκεκριμένων κακουργηματικών πράξεων.

Ο νομοθέτης δεν είχε θέσει καμία άλλη προϋπόθεση ή άλλη δικονομική δικλίδα ασφαλείας για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, με την πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής εισάγεται ως αναγκαίος όρος για τη θεμελίωση του αδικήματος ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους.

Επιπλέον, προτείνεται όποιος οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε χρόνια.

Η εφαρμογή όμως ενός τέτοιου ποινικού μοντέλου αυτομάτως μετατρέπει το κακούργημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πλημμέλημα. Και σε μία τέτοια περίπτωση όλοι όσοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές του Κορυδαλλού μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να αποφυλακιστούν καθώς θα έχει εκλείψει η κακουργηματική διάσταση της κατηγορίας που τους έφερε αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της επίμαχης πρότασης εκ μέρους της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής συμπίπτει χρονικά με το τέλος της πολύμηνης ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ηδη ο εποπτεύων εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, έχοντας μελετήσει το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, συντάσσει την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την παραπομπή ή μη των 78 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.