Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Αργεντινή: Πεδίο μάχης για κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ



Δεν είναι η πρώτη φορά που το οικονομικό πρόβλημα της Αργεντινής στέκεται αφορμή για αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο αυτή τη φορά, η επαπειλούμενη χρεοκοπία της νοτιοαμερικανικής χώρας προκαλεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές, με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών και διαρκή κλιμάκωση.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε μια πρώτης τάξεως την ευκαιρία να μετατοπίσει την πολιτική συζήτηση από το πολυνομοσχέδιο που εξετάζει αυτές τις μέρες η Βουλή και να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπόλογο για τις εξαγγελίες του ότι θα συγκρουστεί με τις αγορές, κάτι που μπορεί να φέρει και τη χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Υπενθυμίζουν μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες και ιδίως την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα ότι «μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή».

Απέναντι στην επικοινωνιακή αυτή επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στείλει το δικό του μήνυμα, καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κορυφαίας σημασίας και άκρως ενδεικτικής για την χωρίς όρια κυνικότητα των δανειστών, σύγκρουση ανάμεσα σε ένα κράτος που προσπαθεί να ορθοποδήσει και τα «γεράκια» των αγορών, που διαλύουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και λογικής συναλλαγής.

Από τη μια η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για πειράματα τύπου Αργεντινής και υπερασπίζει τις επιλογές της που απέτρεψαν την κατάληξη της χώρας σε αυτό το σημείο και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την κυβέρνηση να έχει πάρει το μέρος των «γερακιών» και να επιχαίρει μνησίκακα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο αργεντίνικος λαός, επειδή «ύψωσε ανάστημα στους τοκογλύφους», όπως λέει η Κουμουνδούρου.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αρνητική εξέλιξη στην Αργεντινή, οι αντιπαραθέσεις στην… Αθήνα έδωσαν και πήραν:

Για σύγχυση και ρεσιτάλ αμηχανίας κατηγόρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στις συγκρούσεις. «Ο καθένας εκ των… αργεντινολόγων έχει τη δική του εκδοχή: Μπερδεύουν χρονολογίες, ποσά, γεγονότα, πρόσωπα, δανειστές» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς που δεν κυβερνούσε την Ελλάδα ο κύριος Τσίπρας και οι τσάμπα μάγκες».

Απαντώντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Επιχαίρουν για την Αργεντινή κ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η BlackRock έχει την Ελλάδα, 1η στην λίστα κινδύνου. Φαιδρά επικίνδυνοι...».

Σε τηλεοπτικό πάνελ ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή. «Είστε επικίνδυνοι και καταστροφικοί. Πάρτε ένα αεροπλάνο - η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή - να πάτε στην Αργεντινή που ονειρευόσαστε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Κοντονή να αντιδρά λέγοντας πως «ό,τι χειρότερο το ζει η Ελλάδα τώρα. Αργεντινή έχετε κάνει εσείς την Ελλάδα με τα μνημόνια».

Στη Βουλή ήταν επίσης έντονη η σύγκρουση ανάμεσα στον Παναγιώτη Ρήγα του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος ο πρώτος στις εξελίξεις είπε ότι «όταν, λοιπόν, κάποιοι μιλούν για κυνισμό και θράσος, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι, από αυτό εδώ το βήμα, ο αρχηγός τους, πριν από μερικούς μήνες, γύρισε και είπε στην υπόλοιπη Βουλή: "Μακάρι να ήμασταν Αργεντινή". Να πάτε να τα πείτε στους Αργεντινούς αυτά. Αυτά, λοιπόν, να πάτε να τα πείτε στο λαό της Αργεντινής, που με τις πολιτικές τις οποίες εσείς θέλετε να εφαρμόσετε σε αυτή η χώρα χρεοκοπεί για τρίτη φορά!».

Ο κ. Βούτσης, απάντησε, λέγοντας ότι η Αργεντινή τόλμησε να αρνηθεί να πληρώσει τα «μαύρα κερδοσκοπικά κοράκια» και πως απαιτείται αλληλεγγύη στο λαό της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατηγορώντας παράλληλα τους βουλευτές της συμπολίτευσης που «επιχαίρουν» για τη δοκιμασία του. Ο διάλογος συνεχίστηκε με ένταση και χαρακτηρισμούς, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις των δύο πλευρών.

Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει τους γύπες της κερδοσκοπίας

"Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους δυο «γύπες» που αγόρασαν 15 σεντς τα αργεντίνικα ομόλογα και απαιτούν να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των 100", υπογραμμίζει σε δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με τις δηλώσεις της Ν.Δ για τη χρεοκοπία της Αργεντινής

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: «Η ΝΔ χαίρεται με την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, όπως έχει κατακτηθεί από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι σήμερα. Κοινώς, η ΝΔ λέει ότι ένα δικαστήριο ξένης χώρας μπορεί  να γνωμοδοτήσει για το δημόσιο χρέος μιας άλλης χώρας και να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό συμβαίνει, με δεδομένο μάλιστα ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ των ανεξάρτητων χωρών.

Ο διεθνής οικονομικός τύπος παραμένει ουδέτερος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατάει αποστάσεις, ενώ σύσσωμες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και των περισσότερων χωρών του κόσμου, δήλωσαν ευθέως σήμερα ότι υποστηρίζουν την Αργεντινή.

Η ΝΔ και η ελληνική κυβέρνηση είναι με τους δυο «γύπες» που αγόρασαν 15 σεντς τα αργεντίνικα ομόλογα και απαιτούν να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των 100».