Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το δασικό νομοσχέδιο



Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά, να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το δασικό νομοσχέδιο.

Υπέρ, τάχθηκαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της προστασίας των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην λύνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο τολμά να απεγκλωβίσει από την ομηρία χιλιάδες πολίτες.

«Όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον αλλά πρέπει να κατοχυρώσουμε και να προστατεύσουμε και το ιδιωτικό συμφέρον. Προβλήματα και ομηρίες ετών, κοινωνικών ομάδων οφείλουμε σήμερα να τα αντιμετωπίσουμε με την δέουσα ευαισθησία», υπογράμμισε.

Τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία νομιμοποιεί τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είχαν κτιστεί πριν το 1975.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση: «Στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια προ της 11/6/1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης-οικοδομικής άδειας, ούτε απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «σκόπιμες ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις της κυβέρνησης», αλλά και για «νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων σε βάρος της προστασίας των δασών, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι, δεν μπορεί να αρνείται η πολιτεία να ασκήσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί νόμιμα δικαιώματα που απέκτησαν και κατοχύρωσαν από την ίδια την Πολιτεία, εδώ και δεκαετίες.

«Δίνουμε την δυνατότητα σε 7.500 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από τους οποίους οι 6.500 βρίσκονται στην επαρχία, μέσα από νόμιμες πλέον διαδικασίες και με πολύ αυστηρούς όρους, να μπορούν να οικοδομήσουν στο 1/4 της έκτασης», επεσήμανε ο κ. Ταγαράς.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο οπότε και θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του και επί των άρθρων.