Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο στον Παπακων/νου



Το εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου «δείχνει» ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιωτας. Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο προτείνει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για παράβαση καθήκοντος, απιστία και νόθευση εγγράφου, αδικήματα που αφορούν την αφαίρεση αρχείων από τη λίστα Λαγκάρντ με λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων.

Πρόκειται για την εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη και τον Ανδρέα Ρωσσώνη σύζυγο της έτερης εξαδέλφής του Μαρίνας. Ο κ. Πλιωτας προτείνει επίσης την παραπομπή τους ως συνενόχους του πρώην υπουργού, καθώς οι λογαριασμοί τους με ποσά ύψους 1,2 εκ. δολαρίων «χάθηκαν» από την αρχική λίστα.

Στην απολογία του ο Γιώργος Παπακανσταντίνου, όπως και οι συγγενείς του ενώπιον του ειδικού ανακριτή Ιωσηφ Τσαλαγανιδη που διενήργησε την κυρία ανάκριση, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Τον τελευταίο λόγο, πάντως, για την παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο, θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα στην τακτική Δικαιοσύνη παραμένει το σκέλος της υπόθεσης για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση διότι έκανε πολλαπλές αναπαραγωγές usb με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ καθώς και για τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη αναφορικά με τη μη αξιοποίησή της. Και οι δυο έλαβαν προθεσμία για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να απολογηθούν. Εναντίον των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Ι. Διώτης βαρύνεται επιπλέον με το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου.