Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η Γαλλική Κυβέρνηση υποστηρίζει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο



Κοινή επιστολή μέσω της οποίας ενημερώνουν για τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, 25 Ιουλίου, εξέδωσαν οι κύριοι Δένδιας και Sapin.
Οι δύο υπουργοί τόνισαν πως η Γαλλική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το ελληνικό επενδυτικό ταμείο, ενώ ο κ. Sapin υποστήριξε πως η γαλλία έχει τη βούληση να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση.

Αναλυτικά η κοινή τους ανακοίνωση:
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου, οι Υπουργοί κκ. Sapin και Δένδιας επισήμαναν τη σημασία της προώθησης ιδιωτικών επενδύσεων, της οικονομικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης , τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και για κάθε Κράτος Μέλος. Οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, και κυρίως τα εθνικά αλλά και τα κοινοτικά μέσα, πρέπει να ενεργοποιηθούν συνολικά και αποτελεσματικά, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και να αποκατασταθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία και κυρίως για τις ΜΜΕ.

Σε αυτή τη βάση, ο Υπουργός Sapin μίλησε θετικά για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό ταμείο, το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» (IfG), το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε Ελληνικές ΜΜΕ και έργα υποδομών, ενώ παράλληλα στόχος του είναι να παρέχει στους επενδυτές αποδόσεις αντίστοιχες της αγοράς.
Ο Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Γαλλίας να υποστηρίξει αυτό το έργο, συμπεριλαμβανομένης πιθανής επένδυσης στο Ταμείο ύψους έως των 30 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για την χρηματοδότηση ΜΜΕ με ίδια κεφάλαια. ο Υπουργός κ.Sapin εξέφρασε στον Υπουργό κ. Δένδια την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα λάβει ευρεία υποστήριξη από Ευρωπαίους εταίρους και φορείς αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση και τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον Υπουργό Sapin προσωπικά όσο και προς την Γαλλική Κυβέρνηση για την ουσιαστική τους υποστήριξη και την αποδεδειγμένη εμπιστοσύνη τους για τις προσπάθειες των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, η βούληση της Γαλλίας να υποστηρίξει το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» δεν αποτελεί μόνο μία σημαντική συμβολή για το Ταμείο, αλλά παράλληλα δίνει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, και συζήτησαν τα απαραίτητα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιτευχθούν τα σημαντικά οφέλη, που μπορεί να αποφέρει. Πιο συγκεκριμένα, τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών της αγοράς, της εταιρικής διακυβέρνησης, και των πολιτικών διαχείρισης κινδύνου, καθώς και στη θέσπιση αποδοτικών και τεκμηριωμένων επιχειρηματικών σχεδίων. Συμφώνησαν επίσης ότι βασικός στόχος είναι το Ταμείο να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα ιδιωτικά και δημόσια εργαλεία, καθώς η στρατηγική του επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδυτών από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.