Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η "προφητική" ομιλία Μητσοτάκη το 1994: Τι έλεγε για το ΔΝΤ



O θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει – κατά γενική ομολογία – ένα μεγάλο κύκλο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και φίλοι του αναγνωρίζουν πως υπήρξε εμβληματική μορφή της πολιτικής σκηνής της χώρας και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό διορατικός πολιτικός παράγοντας.

Για παράδειγμα το 1994, από το βήμα της Βουλής, προειδοποιούσε για την έλευση του ΔΝΤ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορούσε, τότε, τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Θα έρθει μια περίοδος δηλαδή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί πλέον και τότε είναι που θα γίνει «ικέτης» στο ΔΝΤ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ομιλία του το 1994 στη Βουλή είχε προειδοποιήσει ότι η ελληνική οικονομία έτσι όπως βαδίζει θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια «ικέτης» στο ΔΝΤ.

«Το τραγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείμματα, ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της κυρίας ΤσιλέρΟ Ελληνικός λαός δεν πίστεψε όσα του είπαμε τον περασμένο Οκτώβριο, πίστεψε εσάς και την πολιτική σας σήμερα πληρώνει» , έλεγε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σήμερα βλέπουμε πως η χώρα είναι πράγματι αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αφού η κάνουλα του δανεισμού έχει κλείσει και η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από μνημόνια που την θέτουν σε επιτροπεία από το ΔΝΤ και άλλους ξένους παράγοντες και θεσμούς.