Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Μέρκελ στην Αφρική με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών



Τριήμερη επίσκεψη στο Μαλί, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία θα πραγματοποιήσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναζητώντας τρόπους αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

Στο Μαλί η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΟΗΕ Minusma. Θα ακολουθήσει ο Νίγηρας, ενώ στην Αιθιοπία θα επισκεφθεί την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Την προσεχή εβδομάδα θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί και τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι.

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να ενδιαφερθούμε πολύ περισσότερο για την τύχη της Αφρικής. Η ευημερία της Αφρικής συνδέεται με τα συμφέροντα της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ενώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit διατύπωσε την εκτίμηση ότι μεγαλύτερη σταθερότητα στην Αφρική και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης θα επιτρέψουν τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν.

Η Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της βόρειας Αφρικής ανάλογες με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.