Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η Αχτσίογλου έρχεται αντιμέτωπη με την Βελκουλέσκου και τις απαιτήσεις της



O ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου και τους επικεφαλής των θεσμών, σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς σημαντικές απώλειες.  

Αν και δεν μπορούν να αποκλείσουν πως θα ασκηθούν πιέσεις, αποκρούουν εκ των προτέρων απαιτήσεις για μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις, χαράζοντας  σαν "γραμμή άμυνας" ότι δεν θα υποχωρήσουν σε καμία απαίτηση, πέραν όσων προβλέπει το συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους δανειστές Μνημόνιο του 2015.

Μένει να φανεί όμως με τι εντολές επιστρέφει στην Αθήνα η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο διεκδικεί πλέον ειδικό ρόλο προκειμένου να μετάσχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις ξεκινούν από τις 11 το πρωί και μέχρι το βράδυ στις 8, θα διαφανεί αν το νέο υπουργικό σχήμα, χωρίς τον Πάνο Σκουρλέτη στη σύνθεσή του, θα συναντήσει δυσκολίες από τους θεσμούς. Ο διάδοχός του, αρμόδιος υπουργός στα θέματα Ενέργειας, κύριος Γιώργος Σταθάκης, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και να πάρει αποφάσεις που οι θεσμοί ζητούν εδώ και μήνες, για να  τελειώνει το "σήριαλ" της ΔΕΣΦΑ, να τρέξει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ή και για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
 
To πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών έως και τις 21 του μηνός που θα βρίσκονται στην Αθήνα, θα διαμορφώσουν ο κύριος Τσακαλώτος με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), στη συνάντηση που θα έχουν στις 11 το πρωί.

Το απόγευμα στις 5 θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και της έναρξης λειτουργίας της  "Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας" από την 1.1.2017.
 
Στις 6 το απόγευμα -για πρώτη φορά ως υπουργός Εργασίας- η κυρία Αχτσιόγλου μπαίνει στη μάχη που θα κρίνει το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του "υποκατώτατου" μισθού, των εργασιακών σχέσεων και των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα υπουργός Εργασίας έχει προετοιμάσει συμβιβαστικές προτάσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Σε ποια σημεία θα... κρατήσει άμυνα η Εφη Αχτσιόγλου 

Σε τέσσερα σημεία θα επικεντρωθεί  στρατηγική του υπουργείου εργασίας εν όψει της σημερινής συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Α) Η νέα υπουργός εργασίας στοχεύει στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με όπλο «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Β) Θα ζητήσει την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που καταργήθηκε το 2012, προκειμένου να προστατευτούν οι κλαδικοί μισθοί από περαιτέρω μειώσεις. Σήμερα, οι όροι της κλαδικής σύμβασης δεσμεύουν μόνο τους  εργοδότες που είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων.  Το αίτημα ωστόσο προσκρούει στην εμμονή των δανειστών να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ευέλικτους μισθούς .

Γ) θα υπεραμυνθεί του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ επιθυμεί το όριο να αυξηθεί στο 10% από 5% μηνιαίως. Το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων θα κριθεί μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.

Δ) θα αποκρούσει την επαναφορά του "lock out" ( ανταπεργία) .Το λοκ άουτ υπάρχει ως θέμα στην καυτή ατζέντα των εργασιακών αλλά η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι καθώς και η επιτροπή σοφών κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθει.

Το ακανθώδες θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος ,θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί για το τέλος του προγράμματος, το 2018, καθώς οι δανειστές αποκρούουν το αίτημα της ελληνικής πλευράς η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας αν και είχε επεξεργασθεί κείμενο θέσεων με σκοπό να το αποστείλει στους θεσμούς προκειμένου να διευκολυνθεί ο β΄ γύρος της διαπραγμάτευσης, τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην το αποστείλει.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία. «Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και στις εκλογές των συνδικάτων ώστε να εξασφαλίζεται αντιπροσωπευτικότητα. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία και  τη συνδικαλιστική ελευθερία που είναι είναι συνταγματικό δικαίωμα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου.
 
Αν και η αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή ,επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η  συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.