Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στον καταυλισμό της Χίου



Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να σχηματίζονται για μία ακόμα φορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα τελευταία επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό στη Χίο.

Συγκεκριμένα, το χάσμα παρατηρείται στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου η οποία μετέφερε ισόποσα το βάρος των ευθυνών για τα γεγονότα των τελευταίων δυο ημερών και στους ακροδεξιούς και στους αλληλέγγυους λέγοντας πως «από κοινού τορπιλίζουν την κατάσταση», και το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδει ευθύνες στην Χρυσή Αυγή.

«Καθώς φαίνεται, η παρουσία των υπόδικων Χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στη Χίο υποκίνησε αντιδράσεις και βίαια επεισόδια από ακροδεξιές και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις με θύματα τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους αλλά και κατοίκους της Χίου. Για άλλη μια φορά, οι κοινωνικές ομάδες ενός τόπου έρχονται αντιμέτωπες με τη θρασυδειλία του ναζιστικού μορφώματος που θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξει το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού προκειμένου να δημιουργήσει ρήγματα στη χιώτικη κοινωνία που μέχρι τώρα έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της», αναφέρει το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξαίροντας από την άλλη τους αλληλέγγυους. «Στη μάχη της αλληλεγγύης, χιλιάδες άνθρωποι είναι στην πρώτη γραμμή. Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, που ενδεχομένως κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους και δρουν με διαφορετικούς τρόπους, συγκλίνουν όμως σε ένα συγκεκριμένο σημείο: την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Αυτές τις αξίες δεν τις απαξιώνουμε και δεν τις απεμπολούμε», γράφει συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην Χίο, στην ανακοίνωσή της σημείωσε τα παρακάτω:

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στο νησί μας είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη, σχετικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όμως, τα συνεχόμενα απαράδεκτα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας οδηγούν να πάρουμε θέση για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα και να σταματήσει η παραφιλολογία.

Μετά την σύσκεψη των φορέων στο Μαξίμου και ενώ φαινόταν ότι μπορεί να βρεθεί λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Χίο σειρά γεγονότων πυροδοτούν την κατάσταση με μοναδικό στόχο να μην βρεθεί καμία λύση.

Χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί  μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν.

Πολλές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά μια. Να αδειάσει η Σούδα και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός. Υπάρχει η περίπτωση του ΧΑΔΑ όπου υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα χρήματα.

Επίσης, η δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών είναι πια επιβεβλημένη επειδή η κατάσταση με την συμβολή-ανοχή-συνεργασία πολλών είναι άκρως επικίνδυνη και αυτό πια πρέπει να σταματήσει.

Όλοι όσοι δυναμιτίζουν την κατάσταση και θέλουν να σπάσει η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας να βγουν και να πουν τι θα γίνει από την άλλη μέρα και πόσοι πρόσφυγες θα φθάνουν καθημερινά στην Χίο. Εκτός αν τους εμποδίσουμε ή τους εμποδίσουν ορισμένοι «τζάμπα μάγκες» με τα πολυβόλα!

Από «παιχνίδια» και « δήθεν» έχουμε χορτάσει και δεν πρόκειται να δείξουμε πια καμία ανοχή. Όσοι θέλουν να παίζουν στις πλάτες των Χιωτών και των προσφύγων να βγουν και να το πουν δημόσια.

Τα ψέματα και οι προβοκάτσιες έχουν όρια και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζονται. Στην συλλογική προσπάθεια των λογικών ανθρώπων προσβλέπουμε και στην αποφασιστική παρέμβαση των αστυνομικών αρχών.»