Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Γιούνκερ: «Θα μάχομαι για την ενωμένη Ευρώπη μέχρι την τελευταία μου ανάσα»



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της υγείας του οποίου κυκλοφορούν έντονες φήμες στον ευρωπαϊκό Τύπο από την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν είναι άρρωστος.

"Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος, όπως γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες", είπε ο 61χρονος Γιούνκερ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τις συνέπειες από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

"Όπως φαίνεται, οι γιατροί έγιναν δημοσιογράφοι" είπε χαριτολογώντας ο Γιούνκερ και συνέχισε: "Παραμένω αυτό που είμαι: μέχρι την τελευταία μου ανάσα θα μάχομαι για την ενιαία Ευρώπη", υποσχόμενος ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη δουλειά της παρά την "αβεβαιότητα" που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα αυτό, "όλος ο κόσμος λέει «πρέπει να τ' αλλάξουμε όλα» χωρίς να εξηγεί τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει", πρόσθεσε. Για τον πρόεδρο της Επιτροπής, "δεν πρέπει να αλλάξουμε την ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρώπη παραμένει ένα σχέδιο ειρήνης και ένα σχέδιο για το μέλλον".

Μολονότι επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον "θλίβει", τόνισε ότι σέβεται "τη βρετανική δημοκρατία και την έκφρασή της".

Ο Γιούνκερ στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά στον ευρωφοβικό ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος στεκόταν όρθιος στην αίθουσα, σε πολύ μικρή απόσταση. "Κατά κάποιο τρόπο, είμαι κατάπληκτος που βρίσκεστε εδώ. Αγωνιστήκατε για την έξοδο (σ.σ. της Βρετανίας από την ΕΕ), γιατί βρίσκεστε εδώ;" τον ρώτησε. "Είναι χαρά μου", απάντησε ειρωνικά ο Φάρατζ.