Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μπορούν να προχωρήσουν χώρια



Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν έχουν την επιλογή να προχωρήσουν καθεμιά μόνη της στην άμυνα και την ασφάλεια, τονίζει εμφαντικά σε άρθρο του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πλέον εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εγκαταλείψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη αν δεν δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα.

«Αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες εδώ και μια γενιά προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Δεν είναι καιρός να αμφισβητούμε την αξία της σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Observer.

Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η μοναδική φορά που το ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε το άρθρο του, που προβλέπει πως μια επίθεση εναντίον ενός μέλους αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, ήταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλές χώρες τη ΝΑΤΟ υπολείπονται στις αμυντικές δαπάνες τους καθώς δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ και ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν δίκιο όταν καλούν τους άλλους να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.

«Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε δεδομένες τις ελευθερίες, την ασφάλεια και την ευημερία που απολαμβάνουμε. Σ' αυτούς τους αβέβαιους καιρούς χρειαζόμαστε ισχυρή αμερικανική ηγεσία και χρειαζόμαστε οι Ευρωπαίοι να επωμισθούν το δίκαιο μερίδιό τους από το φορτίο», τόνισε. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι «απαραίτητη».

«Αντί να βαθαίνουμε τις διαφορές μας, είναι ανάγκη να τροφοδοτήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να βρούμε τη σοφία και την προνοητικότητα να δουλέψουμε μαζί για κοινές λύσεις. Ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ έχουν την επιλογή να προχωρήσουν καθεμιά μόνη της», υπογράμμισε.