Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ



Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών, που λαμβάνουν μέρος στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.» είπε η κ. Γεννηματά και έστειλε μήνα θεσμικής και πολιτικής θωράκισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τόνισε ότι στρατηγική επιλογή είναι και παραμένει η αυτόνομη πορεία της με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, κι αυτό, όπως είπε, «ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους και το αποδεικνύουν καθημερινά με απροκάλυπτες επιθέσεις».

Απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε δημοσιεύματα και σχόλια των τελευταίων ημερών η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «πρωταγωνιστούν οι ίδιοι που αφού έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ. Ματαιοπονούν όμως. Το πήραμε το μήνυμα τους. Ας πάρουν όμως και αυτοί το δικό μας».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς περιεχόμενο στο μείζον ζήτημα του δημόσιου χρέους. «Εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις προς την χώρα από το Eurogroup του 2012, συμφώνησε το Μάη του ΄16 ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος.

Όπως ακριβώς το επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε», είπε, προσθέτοντας ότι εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια- κατώτατο όριο- τοκοχρεολύσια), τα οποία έπρεπε να δοθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. «Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τόνισε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δεξιά παλινόρθωση. Γι αυτό, συνέχισε, χρειάζεται άλλη κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, προοπτική και ελπίδα.

«Όμως αυτή δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Το τονίζω και πάλι. Δεν θα λειτουργήσουμε ποτέ ως συμπλήρωμα, ως δεκανίκι, κανενός. Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος: Λαϊκισμός και ανευθυνότητα. Είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις: Κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη. Και σήμερα προσπαθούν να συντηρήσουν ένα διχαστικό δίπολο, ένα κακέκτυπο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά διακηρύσσοντας: «Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα».

Η εκλογή Τραμπ αποτελεί ένα σοκ για όλους τους προοδευτικούς πολίτες ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε «θέλω να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, γιατί αν απλά κάθε φορά επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για αυτού του είδους τις εξελίξεις, δεν βοηθάμε στο να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα.

Θα πρέπει η πολιτική να ξαναγίνει με «Π» κεφαλαίο. Να δώσει τη σιγουριά στους απλούς ανθρώπους, που βιώνουν τις ανισότητες, το περιθώριο, τον αποκλεισμό ότι είναι αποφασισμένες οι προοδευτικές δυνάμεις να συγκρουστούν και να ανατρέψουν τη δύναμη που έχει σήμερα το ανεξέλεγκτο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσο αυτό δεν γίνεται, όλος αυτός ο κόσμος στον πλανήτη που βιώνει τα προβλήματα, θα είναι ευάλωτος σε κάθε μορφή λαϊκισμού, που παρουσιάζεται ως αντισυστημικός, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι όχι απλά δεν έχει λύσεις, αλλά είναι βαθύτατα συστημικός, συντηρητικός και τελικά βαθαίνει τα προβλήματα.

Άρα χρειάζεται εγρήγορση, αφύπνιση και κινητοποίηση. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξουν.»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα ταύτισης με την Ευρωπαϊκή Δεξιά ούτε όμως και να αγκαλιάζονται περιστασιακά οι λαϊκιστές.
«Γιατί δεν μπορεί να προβάλλουμε ως μια γερασμένη σοσιαλδημοκρατία που αδυνατεί να δώσει τα δικά της μηνύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι βασικοί άξονες που θα πρέπει να συζητηθούν για μια νέα ριζοσπαστική πολιτική agenda, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, τα εξής:

Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με εξαίρεση των δαπανών για την Παιδεία, την Κατάρτιση.
ενίσχυση των Αναπτυξιακών Πολιτικών, με ρήτρες Απασχόλησης σε όλες τις νέες επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται.
Έμφαση στην Κοινωνική Ευρώπη. Με εγγυήσεις της Ασφάλειας στην Εργασία, της Κοινωνικής Προστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ολοκλήρωση των κοινών πολιτικών ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης.
Κοινή μεταναστευτική πολιτική, με ίση κατανομή των βαρών και με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουμε λάβει. Δεν αρκεί μόνο η φύλαξη των συνόρων. Ειδικά σε μια στιγμή που η συμφωνία με την Τουρκία καρκινοβατεί και οι απειλές του Ερντογάν εντείνονται.