Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ερντογάν: Η Τουρκία θα είναι στην Κύπρο για πάντα



Όρους θέτει η Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε σχετικές δηλώσεις, μετά την προσευχή της Παρασκευής, αποχωρώντας από το τέμενος.

Τρία είναι τα «καυτά» σημεία σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο στα οποία θα επιμείνει η τουρκική πλευρά. 

Αρχικά, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται το αίτημα για απομάκρυνση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την Κύπρο. «Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός. Εάν όμως γίνεται σκέψη για κάτι τέτοιο τότε πρέπει να αποχωρήσει ο στρατός και των δύο πλευρών (εννοωντας της Ελλάδας και της Τουρκίας)» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Επίσης, ζήτησε τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό την τουρκική διοίκηση. 

Και τέλος τα Βαρώσια να μην παραμείνουν στην τουρκική πλευρά, αλλά να δοθούν στην Ελληνική.  

«Το σχέδιο Ανάν πια δεν ισχύει», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος. 

«H «Βόρεια Κύπρος» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων. Η Ελλάδα το βάζει στα πόδια» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Οπως μεταδίδει το Reuters ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης: «Εχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την "Βόρεια" και την "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα».