Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Επικοινωνία Γιούνκερ-Αναστασιάδη για συνέχιση των συνομιλιών



Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η επικοινωνία αφορούσε στις συνομιλίες στο Μον Πελερέν της Ελβετίας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της POLITICO, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έσπασε τα τηλέφωνα» χθες, συνομιλώντας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ν​τ​όναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Τζο Μπάιντεν και Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει, ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εμμένουν στη θέση τους, ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες.

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι όπως υποστηρίζουν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Μον Πελερέν, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.

Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και του ΗΒ, ως εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, σημειώνει το δημοσίευμα, αναμένεται να υποχωρήσει στο ζήτημα των συνόρων, με αντάλλαγμα μία σταδιακή μείωση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά, μέχρι να αποφασιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, θέλει να κρατήσει ανοικτή τη συζήτηση για το εδαφικό, ως τελικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Από τη μεριά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, δηλώνει έτοιμη να ορίσει ημερομηνία για τη συνάντηση με την Τουρκία, την Ελλάδα, το ΗΒ και τον ΟΗΕ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν πρώτα στη γραμμή των συνόρων, μεταδίδει το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη σειρά του.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό άξονα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, δηλώνοντας πως θα στηρίξει μία συμφωνία, μέχρι τη στιγμή που ο Αναστασιάδης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο τελευταίος έθεσε απροσδόκητα αυστηρές προϋποθέσεις για τη συνάντηση με την Τουρκία και το ΗΒ, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο για τον Ακιντζί, πόσο μάλλον για την Άγκυρα, να τις κάνει δεκτές.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας, αν περάσουν οι πρώτοι μήνες του 2017.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του, πριν λίγο επανέλαβε, ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν άριστη συνεργασία και ότι οποιεσδήποτε εικασίες για ενδεχόμενο κρίσης είναι αδικαιολόγητες.

Μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στην Ελληνική Πρεσβεία για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου ο Ν. Αναστασιάδης είπε πως θέλει να ξεκαθαρίσει μια για πάντα ότι όταν μιλάει «για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «να σταματήσουν – όχι εσείς, εσείς μεταδίδετε το τί ακούτε – κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

«Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό, που εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την ομάδα την κυβερνητική και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε». «Δεν θέλω πέραν τίποτα πέραν αυτού να δηλώσω», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επαφές του με ξένους ηγέτες είπε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς βρίσκουν κατανόηση και τα διαβήματα στα οποία προχωρεί γίνονται όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε, αλλά για να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. «Είναι σημαντικό» είπε «ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης».

Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα, πρόσθεσε, «δεν είναι παρά εδάφη τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους».

«Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο». Επομένως, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν».

Σήμερα συνομίλησε με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την ύπατη εκπρόσωπο για εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ανέφερε ακόμα ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Αναχωρώντας από το Προεδρικό νωρίτερα καθ` οδόν για την Ελληνική Πρεσβεία και ερωτηθείς αν διαμορφώνονται συνθήκες ενότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «νομίζω ότι κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα, και δράσης και αντίδρασης».

Νωρίτερα

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν χθες, Τετάρτη, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Οι επαφές εντάσσονται στη προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για διάσωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μετά την αποτυχία στο Mont Pelerin. ΟΗΕ και ΗΠΑ εκφράζουν την πρόθεση να βοηθήσουν θεωρώντας ακόμα εφικτό τον στόχο για συμφωνία πριν να εκπνεύσει το 2016. Τόσο ο κ. Αναστασιάδης, όσο και ο κ. Ακιντζί δήλωσαν δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε χθες επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλτ Τουσκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Την Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχει επαφές με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί ώστε να διευθετηθεί το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει θέσει ως προϋπόθεση την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας για να επιτευχθεί συμφωνία στο εδαφικό ώστε να ακολουθήσει πολυμερής διάσκεψη για συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων. Με χθεσινή διακαναλική συνέντευξη έθεσε εκτός κάδρου τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας πως ο ίδιος συνομιλεί με τον Αλέξη Τσιπρα.

Η Λευκωσία αν και επισήμως αποφεύγει να σχολιάσει την παρέμβαση Κοτζιά για την απροθυμία της Ελλάδας να λάβει μέρος σε πολυμερή διάσκεψη, αν δεν έχει προσυμφωνηθεί ο τερματισμός των εγγυήσεων, ανεπισήμως θεωρεί πως η στάση του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας έδωσε την αφορμή στην τουρκική πλευρά να υπαναχωρήσει από συμφωνημένες θέσεις στο Κυπριακό και να οδηγήσει σε «ναυάγιο» τις συνομιλίες στο Mont Pelerin. Ο Κύπριος Πρόεδρος κληθείς χθες να σχολιάσει την παρέμβαση Κοτζιά είπε πως δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με κουτσομπολιά και παραπολιτικά.

Η Λευκωσία αναμένει οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Mont Pelerin και αν συμφωνηθούν τα κριτήρια στο εδαφικό να κατατεθούν χάρτες οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για έδαφος 28,2% έως 29,2% που θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Οι χάρτες της κάθε πλευράς αφού ελεγχθούν από τον ΟΗΕ και κριθούν ότι βρίσκονται εντός των κριτηρίων, θα σφραγιστούν και δεν θα παρουσιαστούν μέχρι την πολυμερή διάσκεψη. 

Ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης θα γνωρίζει τον χάρτη του κ. Ακιντζί, ούτε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τον χάρτη του Κύπριου Προέδρου.