Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εκτός κυβερνητικής «γραμμής» ο Σεβαστάκης: Να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά



Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Σάμου, με το κόμα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, φαίνεται πως παρεκκλίνει από τη γραμμή του κόμματος, που μιλάει για μετακίνηση από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, όσων δικαιούνται άσυλο.

Ο κ. Σεβαστάκης κάνει λόγο για μετακίνηση «ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς  κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, εφαρμόζοντας έτσι πιο ορθολογική κατανομή». Παράλληλα καλεί τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής σχετικά με τις κινήσεις και το χρονοδιάγραμμα αυτών, όσο αφορά στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
                           Προς τον  κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

              Θέμα: «Εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της παρατεταμένης προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης στη Σάμο»

Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, που αφορούν τόσο στη διαχείρισή της όσο και στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, συχνά λειτουργεί ως πυκνωτής όλων των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών αλλά και εύφορο υπόστρωμα για αντιδημοκρατικές ακρότητες. Στη Σάμο, ένα νησί περίπου 30.000 κατοίκων έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2500 πρόσφυγες, άνθρωποι κατατρεγμένοι και σε ανάγκη. Η τεράστια καθυστέρηση όμως στον έλεγχο του ασύλου, που προκύπτει όχι μόνο από τις επιβεβλημένες διαδικασίες αλλά και από μια υπερβολική, γραφειοκρατικού τύπου σχολαστικότητα σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και α) η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της τοπικής υπηρεσίας, β) η βραδεία ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spot) με επαρκή αριθμό εργαζομένων γ) οι σοβαρές πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων που οδηγούν και σε αντικρουόμενες συμπεριφορές δ) η χαμηλή ποιότητα σίτισης και στέγασης των διαμενόντων στο hot spot, αλλά κυρίως ε) η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με ποικίλες πολιτιστικές συμπεριφορές, δημιουργούν εντάσεις που πλέον εκβάλλουν και στο κοινωνικό σώμα. Αυτό υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς  κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, εφαρμόζοντας έτσι πιο ορθολογική κατανομή. Η αποσυμφόρηση, η προστασία των ευπαθών ομάδων προσφύγων, είναι μέτρα και δράσεις που θα μειώσουν  αφενός τις δυσκολίες μέσα στα Κέντρα, αφετέρου θα αποσυμπιέσουν την καθημερινή και τώρα πλέον, διαρκή και διαχεόμενη  ένταση. Με βάση τα παραπάνω:          

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι άμεσες δράσεις και ποιο το σαφές χρονοδιάγραμμα, βάσει των οποίων θα υπάρξει αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων από το hot-spot Σάμου, αλλά και τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο για την αποτελεσματική επιτάχυνση των ελέγχων ασύλου και προσφυγών καθώς και για τον ορισμό  διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου;

                                                    Ο ερωτών βουλευτής
                Σεβαστάκης Δημήτριος