Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Δρίτσας: Δεν συμφέρει τον Erdogan να ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό



Εκτιμώ ότι δεν συμφέρει τον Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Εν μέσω φόβων ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει σε νέο κύμα προσφύγων να κινηθεί προς τα ελληνικά νησιά, ο κ. Δρίτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι μεν έτοιμη αλλά ταυτόχρονα ποτέ δεν μπορεί να είναι πραγματικά έτοιμη για να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό, καθότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Τόνισε δε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα μακρόπνοο ζήτημα που θα απασχολεί για πολύ καιρό την Ελλάδα και την Ευρώπη, ειδικά όσο συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία.

Όσον αφορά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Δρίτσας είπε πως ότι πρόκειται για απαράδεκτες και απορριπτέες τοποθετήσεις, που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο. Υποστήριξε ότι η στάση του τούρκου προέδρου καταδικάζεται από το σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μείωση σε τουριστικές αφίξεις που καταγράφηκε φέτος σε νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι το προσφυγικό δεν ήταν η μοναδική αιτία του προβλήματος, αποδίδοντας τη μείωση στις αφίξεις και στα γεγονότα στην Τουρκία – όπως το πρόσφατο πραξικόπημα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Διευκρίνισε πάντως ότι ο προβληματισμός των νησιωτών είναι σεβαστός και κατανοητός.