Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Διπλή γκάφα Τσακαλώτου:Γερμανία και ΔΝΤ είναι ελέφαντες και ο Σόιμπλε πανούργος



Σε νέες γκάφες περιέπεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, από την Ουάσιγκτον. 

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σαν μια γαζέλα που πρέπει να αποφύγει δύο ελέφαντες που τσακώνονται, χαρακτηρίζοντας εν προκειμένω σαν ελέφαντες τη Γερμανία και το ΔΝΤ. «Μάλλον θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να... χτυπήσουν τα κεφάλια τους, μήπως τελικώς κατορθώσουν να βρουν μία λύση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε... πανούργο, αφού σύμφωνα με το bloomberg, η λέξη που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός είναι η βρετανική «wily». Συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου πάντως, έλεγαν ότι χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «wily» με την έννοια του οξύνοιας και της επιδεξιότητας.

Τσακαλώτος: Μη ρεαλιστική η θέση της Γερμανίας για το χρέος

Η Γερμανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε... σύγχυση, καθώς από τη μία πλευρά επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και από την άλλη δεν δέχεται την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι εξήγησε την παραπάνω άποψη κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα «δουλέψει», το ΔΝΤ θα ενταχθεί σε αυτό και δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως κάτι πρέπει να δώσεις και νομίζω ότι βαθιά μέσα του το κατανοεί πλήρως αυτό», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος για Σόιμπλε: Είναι πανούργος...

Αναφερόμενος, μάλιστα, στον κ. Σόιμπλε τον χαρακτήρισε σαν ένα «πανούργο πολιτικό. Βρίσκεται στο προσκήνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω ότι δεν κατανοεί ότι δεν μπορούν να συμβούν όλα όσα θέλει».

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να παρομοιάσει την Ελλάδα με μία... γαζέλα η οποία προσπαθεί να αποφύγει δύο... ελέφαντες που τσακώνονται, χαρακτηρίζοντας, φυσικά, σαν «ελέφαντες» τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

«Μάλλον θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να... χτυπήσουν τα κεφάλια τους, μήπως τελικώς κατορθώσουν να βρουν μία λύση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ακόμη ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με το Ταμείο να έχει περιθώριο έως το τέλος του 2016 για να το αποφασίσει, καθώς μη συμμετοχή του θα δυσκολέψει πολύ την έγκριση του τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Συνεργάτες Τσακαλώτου: Δεν εννοούσε πανούργος αλλά... οξύνους και επιδέξιος
Σε διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Όπως εξηγούσαν, ο κ. Τσακαλώτος δεν αποκάλεσε τον κ. Σόιμπλε «wily» με τη έννοια του «πανούργου» αλλά εννοώντας ότι ο κ. Σόιμπλε είναι «οξύνους» και «επιδέξιος».

Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο bloomberg αναμένεται να μεταδοθεί από το διεθνές οικονομικό δίκτυο αύριο Κυριακή.