Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Διαψευδει ο Κοτζιάς "τα περί παραίτησής του"



Γελοιότητες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τα περί πρόθεσης υποβολής παραίτησης από την πλευρά του και μάλιστα ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό στο Mont Pelerin.

Ο κ.Κοτζιάς μίλησε πριν από λίγο σε εκδήλωση της Κίνησης Πράττω όπου αναφέρθηκε σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ωρών που έχουμε σε εθνικά θέματα και μάλιστα  σχολίασε και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν για την παραίτησή του, λέγοντας ότι αυτά είναι «γελοιότητες». 

Σημειώνεται ότι στον κυπριακό Τύπο δημοσιεύονται σήμερα πληροφορίες, που φέρουν τον κ.Κοτζιά να έχει επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη των συνομιλιών. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σ' αυτές τις πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, είπε ότι «μιλά με τον κ.Τσίπρα και όχι με τον κ.Κοτζιά», και πρόσθεσε ότι η σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι άριστη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Tvxs οκ. Κοτζιάς φέρεται ότι παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος- Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος.

Με βάση τα όσα είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή συμφωνηθεί, σε πολύ γενικές γραμμές, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα γινόταν σταδιακά και μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Κάτι στο οποίο φαίνεται να είχε συμφωνήσει αρχικά και ο Αλέξης Τσίπρας, που στη συνέχεια άρχισε να επηρεάζεται από τις θέσεις του κ. Κοτζιά.

Σύμφωνα με τις πηγές του Tvxs, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται τη παραπάνω φόρμουλα, όπως και για τις διεθνείς εγγυήσεις, για τις οποίες σχεδιαζόταν μεταβατική ρύθμιση ώστε να διασκεδαστούν πιθανές αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς και οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων ότι θα «καπελωθούν» από την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στο νησί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη τελική στάση του Αλέξη Τσίπρα, θα υπεβαλε την παραίτησή του.