Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αβραμόπουλος: Τα τείχη και οι φράχτες μάς πάνε πίσω



«Τα τείχη και οι φράχτες μάς πάνε πίσω, σε ένα παρελθόν μιας βαθιάς διαιρεμένης μεταπολεμικής Ευρώπης», τονίζει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

«Κάποιοι δυστυχώς ξεθάβουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και με όχημα τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία ξαναστήνουν τείχη και φράκτες, κλείνουν σύνορα. Κάποιοι λένε ότι, κατά τον Μαρξ, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Διαφωνώ. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την Ιστορία, γιατί πολύ απλά δεν τη μελετούν. Δεν υπάρχουν μοναχικοί, εθνικοί δρόμοι στην Ευρώπη. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη», σημειώνει ο Έλληνας Επίτροπος.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα καιΙταλία προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «το επιχείρημά μας πως η ευρωπαϊκή κοινή προσέγγιση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από εθνικά, αποσπασματικά μέτρα, θα πείσει ακόμα και τους τελευταίους που δείχνουν απροθυμία να συμμετάσχουν».

Αναφερόμενος στην κοινοτική χρηματοδότηση προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει άμεσα τις διαδικασίες απορρόφησης των εθνικών, κυρίως προγραμμάτων. Διαβεβαιώνει ακόμη ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν».

Τέλος, καταλογίζει σκοπιμότητα «από ξενοφοβικές και λαϊκιστικές δυνάμεις» στη σύνδεση της μετανάστευσης με την τρομοκρατία, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του προσφυγικού ζητήματος από ορισμένους προκειμένου «να εξυπηρετήσουν τους κακόβουλους σκοπούς τους». Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι «η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη που δείχνουμε για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεν θα έχουν ως τίμημα την ασφάλεια των πολιτών μας».