Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Απόλυτη κυριαρχία του Αλ.Τσίπρα με ποσοστό 93,54%



Η ψηφοφορία και τα νεοεκλεγέντα πρόσωπα στη νέα Κεντρική Επιτροπή θα αποφαίνονταν για το αν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε δυο, ακόμη, στοιχήματα: επιβεβαίωση της παντοδυναμίας του εντός ΣΥΡΙΖΑ και μετασχηματισμό του κόμματος.

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, νέας Κεντρικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν στις 17:00.

Αποτελέσματα: 

Απόλυτη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα 

Για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο  συνέδρων 2.926  
Ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν: 
Αλέξης Τσίπρας: 2.548  
Λευκά: 176
Άκυρα: 34

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 92,39%.

Αργά τη νύχτα αναμένονται τα αποτελέσματα για την κεντρική επιτροπή η οποία θα αριθμεί 151 μέλη και για την εκπροσώπηση των διαφόρων τάσεων και ομάδων σε αυτή εκτυλίχθηκε έντονο παρασκήνιο σε συγκρούσεις καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

Το ενδιαφέρον εδώ επικεντρώνεται επίσης και στο ποιοι θα αναδειχθούν στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των συνέδρων ενώ λέγεται ότι από τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην κεντρική επιτροπή θα καθοριστούν ακόμα και επιλογές του πρωθυπουργού στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Στο προεδρικό επιτελείο δυο ήταν οι αγωνίες: πόσοι θα εκφραστούν με λευκό στην κάλπη για τον πρόεδρο και ποια πρόσωπα θα αναδειχθούν στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Η κατάταξη στην πρώτη δεκάδα στην ψηφοφορία κατά πολλούς θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τον επικείμενο ανασχηματισμό ο οποίος δεν είναι όσο κι αν δηλώνεται αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού.Κι αυτό γιατί συνδέεται και με τις διαθέσεις των δανειστών αλλά όσα βγάλει η εσωκομματική κάλπη. 

Οι κεραυνοί Τσίπρα σε όσους δεν κατάλαβαν

  

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε το πρωί να ψηφίσει στο Ταε Κβο ντο χαλαρός σε αντίθεση με την διάθεση που αντιμετώπισε το βράδυ του Σαββάτου την καταψήφιση της εισήγησής του κατά την ψηφοφορία για την ποσόστωση στην εκρπροσώπηση των βουλευτών στην Κ.Ε.

Όι σύνεδροι σε μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας που προέβλεπε πως μόνο το το 25% των μελών μπορούν να προέρχονται απο την ΚΟ και την κυβέρνηση. Αυτό θα σήμαινε πως στους 151 της ΚΕ μόνο 38 θα ήταν βουλέυτές και υπουργοί.Ο πρωθυπουργός παρενέβη με στίλ που σε πολλούς θύμισε για μια ακόμη φορά Α. Παπανδρέου και ανέτρεψε την δυσμενή αυτή εξελιξη.

«Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου»  είπε σε μια αποστροφή πολλών αναγνώσεων.

Εσπασε και η παράδοση με τις λίστες

Στο 2ο συνέδριο επεβλήθη και ο  νέος τρόπος ψηφοφορίας για τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απουσία λιστών και η ύπαρξη ενός ενιαίου ψηφοδελτίου εντάσσεται στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωστών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον περιέγραψε στην αρχική του εισήγηση.

Οι Κ.Κουρουπλής και Σπίρτζης απέφυγαν να μπουν στην μάχη του σταυρού σε ένα «αφιλόξενο» περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσήλθε να ψηφίσει το μεσημέρι της Κυριακής. Αμέσως μετά, είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους που βρίσκονταν στις κάλπες εκείνη την ώρα.

Ο σύνεδροι ψηφίζουν σε τρεις κάλπες: για πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς επίσης και για την Περιφερειακή Συγκρότηση.

Οι υποψήφιοι για την ΚΕ ειναι 419 και θα εκλεγούν 151. Ο κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι 45 σταυρούς. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή μπαίνουν μέχρι 2 σταυροί.