Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βουλή: Άγριος καυγάς, έξω επεισόδια... Η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο



«Μετωπική» σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά εναντίον της κυβέρνησης. 

Η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κορυφωνεται αυτήν την ώρα με τις τοποθετήσεις των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αργότερα θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. 

Το απόγευμα της Πέμπτης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Αίτημα ονομαστικής επί της αρχής και για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί και από τη ΝΔ.

Αντίστοιχο αίτημα αναμένεται να κατατεθεί και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Παύλο Χριστίδη να αναφέρει ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα το νομοσχεδίου, εκτός από δύο: τη μείωση του κόστους από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται απούσης της Χρυσής Αυγής, η οποία αποκλείστηκε από τις δύο συνεδριάσεις (την χτεσινή και την σημερινή) μετά από τις χυδαιότητες του Ηλία Κασιδιάρη. 

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών 

Για «μνημόνιο στην Τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι πληρώνει «τα σπασμένα» της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είπε ότι «για αυτή την πολιτική είναι συνένοχοι όλοι τους: και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και ο ΣΕΒ και το κουαρτέτο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» είναι και η πρώτη που στο ενεργητικό της, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, θα έχει την ψήφιση δύο μνημονίων.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε πως η «σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία επτά ετών άκαρπης λιτότητας». 

Υποστήριξε δε, πως η «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα».
 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα υπερψηφίσει μόνο τη διάταξη περί μείωσης των μισθών των βουλευτών. «Μέχρι την ψηφοφορία θα σκεφτώ και για τους αγρότες, που τους αγαπώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το κόμμα του και αυτό το άρθρο. 

Μητσοτάκης: Ζούμε έναν εφιάλτη - Είναι η μεγαλύτερη απάτη που έζησε η χώρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. «Σε λίγο 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και θα ψηφίσουν με τα δύο χέρια. Έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης απάτης που έζησε η χώρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ζούμε σήμερα ένα εφιάλτη που είναι αποτέλεσμα των επιλογών των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Η Ελλάδα σήμερα θα ήταν κανονική χώρα της Ευρωζώνης αν δεν διακόπταν η πορεία της χώρας».

Υπογράμμισε ότι «η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος».

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας μάλιστα ότι «η πραγματικότητα είναι ωμή». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ξαναδεί όμοια απάτη στη σύγχρονη ιστορία» για να συμπληρώσει ότι η απώλεια εθνικού πλούτου ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ. 

Στο σημείο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει τι ένιωσε όταν άκουσε τον κ. Βαρουφάκη να λέει ανοησίες το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 

«Είχατε πει ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και τώρα τα υπογράφετε δύο- δύο και με τα δύο χέρια» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που παραβιάστηκαν. «Πήγατε από το go back κυρία Μέρκελ στο ευχαριστώ κυρία Μέρκελ, υποσχεθήκατε να τελειώσετε με το παλιό και χρίζετε ένα νέο πελατειακό κράτος, έχετε καταντήσει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο» υπογράμμισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη και ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 

«Από τη στιγμή που ένας αριστερός γίνεται εξουσιομανής αμοραλιστής δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια για το τι θα κάνει για να παραμείνει στην εξουσία» ανέφερε, δανειζόμενος σχετική αποστροφή από δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη. 

Και έστρεψε το βλέμμα του προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή θα είχατε παραιτηθεί».

Περνώντας στο θέμα της προνομοθέτησης υπενθύμισε παλαιότερη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην οποία υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να τα δεχθεί η κυβέρνηση. Υπενθύμισε και τη δέσμευση Τσακαλώτου ότι θα παραιτούταν αν έπεφτε το αφορολόγητο. Τρίτος στη λίστα της αναξιοπιστίας ήταν ο υπουργός Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε πως αθέτησε όλες του τις δεσμεύσεις προς τους στρατιωτικούς.

Και εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήκωσε τον τόμο του τέταρτου μνημονίου. Είναι το πιο βαρύ κυριολεκτικά είπε, προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών. 

«Θριαμοβολογείτε για το πλεόνασμα, είστε η καλύτερη διαφήμιση για τη λιτότητα στην Ευρώπη» συνέχισε «ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και τώρα έχουμε μέτρα χωρίς λεφτά». 

Το τέταρτο μνημόνιο έχει μέτρα και για το '17 και το '18, τόνισε και αναφέρθηκε (μεταξύ άλλων) στη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, την περικοπή ειδικών μισθολογίων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τα αντίμετρα είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας έχω μία πρόταση κύριε Τσίπρα. Αν είναι 7 δις τα αντίμετρα και 4,5 τα μέτρα μην πάρετε μέτρα, δώστε αντίμετρα 2,5 δις από τώρα»!

«Λέτε ψέματα γιατί θα εφαρμοστούν μόνο στο μέρος της υπέρβασης του στόχου του 3,5% και μόνο αν εγκριθούν από τους δανειστές» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και επικαλέστηκε για του λόγου το αληθές τη χθεσινή μιλία του Νίκου Φίλη. 

«Είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να συνδέει τη διατροφή των παιδιών με πλεονάσματα, τι θέλετε να διαλύσετε τη χώρα για να κάνετε πολιτική επιδομάτων» ρώτησε τον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να επιστρέψει στους πολίτες όσα τους πήρε χωρίς λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τροπολογίες της ΝΔ για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κοκ. 

Τσίπρας : Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση της Ολομέλειας για το πολυνομοσχέδιο. 

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «δεν έφερε τίποτα καινούργιο στα επιχειρήματα που εδω και καιρό αναπαράγει παρά την υπεροπλία που έχει στα συστημικά μέσα επικοινωνίας». «Η υπεροπλία αυτή δεν αρκέι γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Θέλει και μυαλό και ψυχή η πολιτική» σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Χασατε την εακρία να αλλαξετε αφήγημα σήμερα».

Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρνει, όχι γιατι δεν το έχει όπως θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Είστε ως ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ». «Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός» είπε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».

«Αέρας κοπανιστός» τα αντίμετρα

Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.΄Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός».

Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.

Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειροτερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κουίζ δημοτικού

 "Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο "Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;". Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκαστε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη' δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή: Μολότοφ σε φυλάκιο - Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο

 

Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται αυτή την ώρα η Βουλή: Νέα συλλαλητήρια κάνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ λίγα λεπτά πριν από τις 8 το βράδυ έφτασαν στο Σύνταγμα και οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη μπροστά στη Βουλή όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισήλθε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προσπάθησε να εισέλθει στο προαύλιο της Βουλής, πετώντας πέτρες και βόμβες μολότωφ.

Περίπου 50 αντιεξουσιαστές πέταξαν φωτοβολίδες και μολότοφ και έσπασαν με βαριοπούλες ένα φυλάκιο, που λίγο αργότερα τυλίχτηκε στις φλόγες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Αυτή τη στιγμή τα επεισόδια συνεχίζονται μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Νωρίτερα, ομάδα περίπου δέκα κουκουλοφόρων χτύπησαν έναν δημοσιογράφο που κάλυπτε το συλλαλητήριο για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού.

Σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή: Μολότοφ σε φυλάκιο - Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο

«Η μαζική και ενωτική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία, αλλά και σε όλα τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια θα είναι η δυναμική αντίδρασή μας στη συνέχιση των βάρβαρων και αδιέξοδων πολιτικών που υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση» αναφέρει η σχετικά ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την διαμαρτυρία. 

«Παρών» στο συλλαλητήριο του συντάγματος δίνουν και επιστημονικοί φορείς με το σύνθημα «Δεν έχω να πληρώσω, δεν έχω άλλα να δώσω». 

Δείτε ζωντανά τα επεισόδια των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή: