Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Ακυρο» το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν



Διαψεύδουν κατηγορηματικά στην κυβέρνηση οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και χθες «φούντωσαν» οι φήμες για επαφές των δύο ανδρών στις 4 Δεκεμβρίου στο Αμπου Ντάμπι.

Το Μαξίμου με χθεσινό non paper τονίζει ότι δεν έχει προγραμματισμένη καμιά συνάντηση, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «παράθυρο» για μια... απρογραμμάτιστη συνομιλία που θα μπορούσαν να έχουν οι δύο ηγέτες στο πλαίσιο διεθνούς εκδήλωσης.

Μετά το ναυάγιο για το Κυπριακό και τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι τεταμένες, γι' αυτό η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χρεωθεί μια συνάντηση, η οποία ουσιαστικά θα ήταν εκ των πραγμάτων αδιέξοδη. Στην ενημέρωση της κυβέρνησης χθες τονίζεται επίσης ότι «ως προς το Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. Το θέμα είναι εξαιρετι κά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου.

Σημειώνουμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να παίζει blame game, επίρριψης ευθυνών». Και συνεχίζει σε σκληρή γραμμή για την τουρκική προκλητικότητα: «Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως, της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανέναν ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα».

Σε δήλωσή του χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης τόνισε: «Η σταθερή και διαχρονική προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι προφανώς η απάντηση στη συνεχιζόμενη, κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική του προέδρου Ερντογάν».

Τέλος, παρέμβαση για τα εθνικά θέματα έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα δεν εκπέμπει σταθερότητα και ότι «έχουν σκάσει όλα τα θέματα μαζί κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει».