Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

3η μέρα του Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ: Πολλαπλά τα μέτωπα, κρίση ταυτότητας



Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας, στόχων, προσανατολισμών με νόημα, σε συνθήκες δύσκολης διακυβέρνησης και με στρατηγικές, που μάλλον αμφισβητούνται και μάλιστα, έντονα.

Υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αφήνουν αιχμές και ασκούν κριτική για παραλείψεις, αδυναμίες και επιλογές της ηγεσίας, επιτίθενται κατά του «συστήματος», που αντιστέκεται και δεν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ενώ την ίδια ώρα στις κουίντες εξελίσσεται μία σκληρή μάχη για τους συσχετισμούς στη νέα κεντρική επιτροπή, ανάμεσα σε τάσεις και ομάδες.

Τον τόνο στη συζήτηση του Σαββάτου έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βοηθά επαρκώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, για το οποίο πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι γενικά η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά.

Μίλησε ωστόσο για «κακό συντονισμό ανάμεσα στους υπουργούς και τα υπουργεία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα».

Λίγο αργότερα ο Παύλος Πολάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σε πόλεμο από ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα διαπλοκής και κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του. «Αυτό το κράτος που παραλάβαμε και οικοδομήθηκε στη λογική που είπα δεν μπορεί να υπηρετήσει Αριστερό σχέδιο και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα» είπε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε ενάντια στη γραφειοκρατία.

Η Ρένα Δούρου προειδοποίησε ότι «θα έχουμε αριστερό succes story ή ήττα στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας» και διαμήνυσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια ότι περαιτέρω αδράνεια και αναποτελεσματικότητα θα ενδυθεί καινούργια ψευτοδιλήμματα. Συζητώντας σοβαρά για το τι κόμμα θέλουμε, αυτό το συνέδριο είναι ιδρυτικό. Σε αυτό το συνέδριο φτιάχνουμε μια νέα Αριστερά μακριά από εύκολες λύσεις και καθαρότητες, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος». «Υπάρχει η περίπτωση να φύγουμε από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και να γίνουμε κανονικό κόμμα;» αναρωτήθηκε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προειδοποίησε ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε αυτές τις μεγάλες μάζες που κινητοποιήθηκαν αφού χτυπήθηκαν από την κρίση και μας έφεραν στην εξουσία. Αυτούς εκφράζουμε. Δεν θέλουμε την κοινωνία στον καναπέ να την τρομοκρατούν τα μίντια. Θέλουμε τις κινητοποιήσεις που θα έχουν και τη δική μας έμπνευση. Χωρίς το λαό πληροφορημένο και το λαό σε κίνηση εμείς χάνουμε. Έχουμε ένα κόμμα σε κυβέρνηση και είναι καθήκον όλων μας να οργανώσουμε την αντιπληροφόρηση».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, δεν υποσχεθήκαμε ότι θα παραλάβουμε οποιοδήποτε μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες για μια βιώσιμη συμφωνία με αναδιανεμηνικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, προοπτική ηπιότερων πλεονασμάτων, στρατηγική επαναστροφής της οικονομίας κ.α.».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής διεμήνυσε ότι «φίλοι με συμφέροντα δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε, θα μας έχουν απέναντι» και σημείωσε ότι αποτελεσματικότητα κόμματος και κυβέρνησης θα κριθεί στο επίπεδο της επίλυσης των προβλημάτων. Τόνισε ακόμη ότι «οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας δίνουν των υπέρ πάντων αγώνα να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς» και είπε ότι «αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε ως Κόμμα επιθετικά για να μπει ο κάθε κατεργάρης στη θέση του. Στα κανάλια της διαπλοκής κάθε μέρα παίζοντια σποτάκια εναντίον του Ν. Παππά επειδή τους υποχρεώσαμε να πληρώσουν για τις συχνότητες. Να απαντήσει το κόμμα στην πλύση εγκεφάλου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας ζήτησε να συνεχιστούν το παράλληλο πρόγραμμα και η σκληρή διαπραγμάτευση «και ταυτόχρονα η συλλογική ιεράρχηση με την σοφία των 18 μηνών να προκύψει από το συνέδριο ως κατευθυντήρια γραμμή. Ναι στην Πολιτική Γραμματεία με υψηλές στοχεύσεις και ικανή Κεντρική Επιτροπή, ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, της κυβέρνησης της Αριστεράς που μας αξίζει».

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε ότι «το κόμμα μας έχει συνηθίσει στα δύσκολα, δεν φοβόμαστε, δίνουμε μάχες» και ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος «να είναι καθημερινά σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι του χώρου που δουλεύουν, διασκεδάζουν και ζουν ώστε να αφουγκράζονται τις αγωνίες του κόσμου και να τις μεταφέρουν στο Κόμμα και την κυβέρνηση. Αν ήταν έτσι το Κόμμα μας δεν θα ήταν ποτέ αντίθετο με τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, και μέλος των «53+», Χρήστος Μαντάς άσκησε κριτική διερωτώμενος με νόημα «πνέει άνεμος αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα που να το νιώθει ο κόσμος στην καθημερινότητά του;» και απαντώντας ο ίδιος «δεν έχουμε άνεμο αριστερής διακυβέρνησης ακόμη». Όπως είπε ο κ. Μαντάς «έχουμε συζητήσει ποια πρέπει να είναι η σχέση της Αριστεράς με το οικονομικό κατεστημένο; με το ξένο κεφάλαιο; μήπως σ' αυτό πεδίο αυτοσχεδιάζουμε;».

Με αποστάσεις από την κυβερνητική στρατηγική εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ηγετικό στέλεχος των «53+», ζητώντας να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ένα πράγμα» με τις διεκδικήσεις των ελευθεριών και ζητώντας αφενός να ανασυνταχθεί το κόμμα μας, σε κόμμα των μελών, και να συμφωνηθεί ένα πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και την επιτήρηση. Μάλιστα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη και το λεγόμενο μέτωπο του νότου, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλων αντιφάσεων. Σωστά προτείνουμε το σχέδιο ενάντια στη λιτότητα, αλλά ο Ολάντ και ο Ρέντσι ενώ τάσσονται υπέρ στις χώρες τους είναι υπέρμαχοί της. Η Ευρώπη είναι σε αποδρομή, αν την κερδίσει η Αριστερά ή η ακροδεξιά είναι το ζητούμενο»

Αλλά και ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας των «53+» επίσης, είπε ότι πρέπει με μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρότητα και να παραδεχθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 δεν τα κατάφερε, αλλά υπέστη ήττα. «Το ζητούμενο είναι αυτή η ήττα να μην γίνει στρατηγική. Να το πούμε σε όλη την Ευρώπη. Να κάνουμε ένα έργο που θα καταγραφεί γνωρίζοντας ότι έχουμε αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά και αμφισβήτησε την διαχειριστική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κομμάτια του κυβερνητικού έργου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό. Όλα τα υπουργικά επιτελεία θα πρέπει να δίνουν τη μάχη με αυτό το μηχανισμό». Ζήτησε τέλος «να συνεχίσουμε τις διαδοχικές ρήξεις».