Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα λογότυπα πασίγνωστων εταιρειών στις απαρχές τους

Βλέπετε το λογότυπο και το αντιλαμβάνεστε τάχιστα. Συνέβαινε, όμως, το ίδιο και παλιότερα; 

Πριν κάποια χρόνια όμως, όταν ακόμα αυτές οι εταιρίες μετρούσαν λίγα χρόνια ζωής, τα logo τους ήταν πολύ διαφορετικά, αλλά και πολύ χειρότερα! Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, δεν θα μπορούσαμε καν να τα αντιστοιχίσουμε στα υπάρχοντα.

Το Business Insider παρουσίασε κάποιες από τις γνωστότερες εταιρίες που έκαναν τεράστιες αλλαγές στα λογότυπα τους:


Το λογότυπο της Canon σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1933. Η σύγχρονη μορφή του, που είναι πολύ απλούστερη, δημιουργήθηκε το 1956.


Η Kodak, από το 1907 και για τα πρώτα χρόνια της, κυκλοφόρησε με ένα logo που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το σημερινό της, το οποίο ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2006.


Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου ιδρύθηκε το 1974 με ένα ιδιαίτερα πρόχειρο σήμα, δυσανάλογο του... μεγέθους της. Από το 1997 και έπειτα, το σήμα της British Airways βελτιώθηκε αισθητά.


Μια από τις πιο ακραίες αλλαγές λογότυπου. Η Shell, που ιδρύθηκε το 1900, ξεκίνησε με ένα σήμα που με δυσκολία θύμιζε κοχύλι. Αργότερα, η εταιρία αποφάσισε να χρωματίσει το logo της, ενώ το 1997 το κοχύλι πήρε τη σημερινή του μορφή.


Η Apple φημίζεται για το προσεγμένο design της και τα μίνιμαλ προϊόντα της. Ωστόσο, το αρχικό της λογότυπο, το 1976, δεν θυμίζει αυτά τα χαρακτηριστικά. Το νέο λογότυπο της Apple χρησιμοποιείται από το 2013 και έπειτα.


Ο Mozilla Firefox είναι ένας από τους γνωστότερους και πιο γρήγορους browser. Κάποτε όμως η εταιρία είχε εντελώς διαφορετικό λογότυπο αφού, το 2002 που ιδρύθηκε, τη συμβόλιζε ένας φοίνικας. Το 2004 τη θέση του φοίνικα πήρε η αλεπού, ενώ η τελευταία αλλαγή έγινε το 2009.


Θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει την IBM από το σήμα που είχε το 1889, ως International Time Recording Company; Η εταιρία άλλαξε όνομα το 1924, για να καταλήξει στο σημερινό logo το 1972.


Οταν η Lay's σχεδίαζε το πρώτο της λογότυπο, το 1965, δεν έδωσε και πολύ σημασία στην αισθητική. Το σήμα που υπάρχει από το 2007 και έπειτα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τα πρώτα βήματα της εταιρίας.


Το αρχικό logo της Lego, το 1935, ήταν τόσο απλό όσο και τα... τουβλάκια της. Χωρίς ίχνος χρώματος, τέσσερα απλά γράμματα στη σειρά. Το σημερινό λογότυπο της εταιρίας χρησιμοποιείται από το 1998.


Σε ρυθμούς... Lego κινήθηκε και η Mazda στα πρώτα χρόνια της ζωής της. Οταν ιδρύθηκε το 1934, το σήμα της ήταν από τα απλούστερα που υπήρχαν. Μετά από πολλές αλλαγές, το λογότυπο της κατέληξε στη σημερινή του μορφή το 1997.


Κάποτε τα McDonald's ήταν... μπάρμπεκιου. Από το 1940 μέχρι και το 1948. Εκτοτε, ανακάλυψαν την αγάπη των πελατών τους για τα μπέργκερ, άλλαξαν χαρακτήρα και μαζί άλλαξαν και λογότυπο. Το χαρακτηριστικό «M» είναι για χρόνια σύμβολο της εταιρίας, αλλά έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Η τελευταία ήταν το 2003.