Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στη Ψαρού το ακριβότερο σκάφος στον κόσμο - Ανήκει σε Ρώσο κροίσο που λατρεύει την Ελλάδα

Στη Μύκονο και στον κόλπο της πιο δημοφιλούς παραλίας του νησιού έχει αγκυροβολήσει από την περασμένη Τετάρτη, το πιο ακριβό ίσως γιοτ σε όλο τον κόσμο: το «A» του Ρώσου κροίσου Αντρέι Μελνιτσένκο, κόστους κάτι πάνω από 300.000.000 δολάρια
 

Ανεβαίνεις μια σπιράλ σκάλα, με λεπτοκαμωμένες κυματιστές λεπτομέρειες από φύλλα ασημιού στους τοίχους που την περιβάλλουν. Η συγκεκριμένη σκάλα έχει στοιχίσει ούτε λίγο, ούτε πολύ 60,000 δολάρια και σε οδηγεί σε μια πόρτα που ανοίγει με το δακτυλικό σου αποτύπωμα. Έτσι αποκτάς πρόσβαση σε μια σουίτα, 240 τετραγωνικών μέτρων, ολόλευκη με προστασία για βομβιστική επίθεση και τζάμια πάχους 44 mm. 

Το king-size κρεβάτι βρίσκεται επάνω σε ένα στρογγυλό βάθρο το οποίο περιστρέφεται με το πάτημα ενός ασημένιου κουμπιού. Εκεί παρατηρείς  ένα σετ από ασημένια κουμπιά που αν τα πατήσεις θα μετακινήσουν και το ίδιο το κρεβάτι σε διάφορες θέσεις με σκοπό, να μπορείς να δεις όπως κι αν ξαπλώσεις το ηλιοβασίλεμα ή την αγαπημένη σου ταινία σε μια plasma-Tv που σχεδόν ίπταται στο ταβάνι. 

Και φυσικά όλα αυτά σου συμβαίνουν μέσα σε ένα πλεούμενο. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε πλεούμενο. Είναι το ακριβότερο σκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το 394 ποδιών σκάφος του Αντρέι Μελνιτσένκο με την μινιμαλιστική ονομασία «Α» έχει γίνει το σκάφος που συζητάνε και φθονούν οι περισσότεροι Ρώσοι ολιγάρχες. 


 


 
Το πολύ περίεργο του σχήμα, που θυμίζει υποβρύχιο και τα πολύπλοκα κομμάτια του ειδικά κατασκευασμένα και μοναδικά στο είδος του (μέχρι και τα πόμολα του μπάνιου στοιχίζουν 40.000 δολάρια το καθένα), κάνει το Α να θέτει νέο πήχη στο τι σημαίνει σκάφος πολυτελείας για την πλουτοκρατία των ωκεανών που δεν αγγίζει καθόλου η κρίση.

Το σκάφος σχεδιασμένο από τον Γάλλο designer Φιλίπ Σταρκ είναι ένα σικάτο υποβρύχιο που ολοκληρώθηκε το 2008 με κόστος λίγο παραπάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια και έχει έκτοτε οδηγήσει σε δεκάδες απομιμήσεις. Αρκετές εταιρείες που ενεπλάκησαν με την κατασκευή του φαλίρισαν καθώς ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του «τους έβαλε μέσα».

Και όμως με όλη αυτή την φήμη που το ακολουθεί το «Α» παραμένει μυστηριώδες, όπως και ο ιδιοκτήτης του. Ο 43χρονος τραπεζίτης, Αντρέι Μελνιτσένκο που  εμπορεύεται ατσάλι και λιπάσματα, θεωρείται ίσως ο πιο μυστικοπαθής άνδρας της Ρωσίας.


 


 
Όταν το «Α» ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τα ταξίδια του σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος του πλανήτη το πλήρωμα του υποχρεώθηκε να υπογράψει αυστηρότητα συμβόλαια εμπιστευτικότητας. Όμως και ο ιδιοκτήτης του μαζί με την σύζυγο του, ένα πανέμορφο μοντέλο από την Σερβία, η Αλεξάντρα Νίκολιτς φροντίζουν να μην δίνουν ποτέ δικαιώματα.  

Σπανίως διοργανώνουν πάρτι εν πλω ενώ υπάρχουν ελάχιστες εικόνες από το εσωτερικό του σκάφους δημοσιευμένες στο Τύπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα δεν ξέρει σχεδόν ποτέ που πάει, καθώς το ζευγάρι των Melnickenko αλλάζει γνώμη συνεχώς και αυθόρμητα αποφασίζει για τον προορισμό του.  

Το εσωτερικό του σκάφους δεν έχει καμία σχέση με άλλα παραδοσιακά πολυτελή γιωτ.  Αντί των φουσκωτών καθισμάτων και τις ξύλινες επενδύσεις από μαόνι στους τοίχους, θα δει κανείς τραπέζια από κρύσταλλο Μπακαρα, λευκές γυαλιστερές επιφάνειες καθώς και ασημένια λεπτομέρειες παντού σε μια αισθητική που θυμίζει κάτι απο Μανχάταν και κάτι από Λας Βέγκας. Πολλά από τα δωμάτια έχουν καθρέφτες από το πάτωμα ως το ταβάνι, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί με μαθηματική ακρίβεια ώστε να μεγαλώνουν την αίσθηση του χώρου.

Σε ένα από τα υπνοδωμάτια, ο επισκέπτης παρατηρεί τους τοίχους καλυμμένους με δέρμα από σαλάχι ενώ σε άλλο, οι τοίχοι είναι από λευκό δέρμα αγελάδας, ραμμένο στο χέρι. Ο χώρος του γραφείου αποτελείται από δύο υπέροχες πολυθρόνες του σχεδιαστή Michel Haillard που παραπέμπουν στον... Κόναν τον βάρβαρο ντυμένες με δέρμα αλιγάτορα και με κομμάτια από κέρατα αντιλόπης. 

Ο ίδιος ο σχεδιαστής δήλωσε οτι ενώ τα περισσότερα γιοτ είναι «απλά επιδείξεις πλούτου και δύναμης» το Α είναι σχεδιασμένο για να έρχεται σε αρμονία με την φύση και την θάλασσα. «Το σκάφος έχει στυλ, ευφυία, κομψότητα και δεν επιδεικνύει τον πλούτο». 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στους επιβάτες του. Ο σχεδιασμός του εκτός του ότι αποτρέπει τον οποιονδήποτε να εισέλθει, περιμετρικά του σκάφους έχουν τοποθετηθεί 44 κάμερες με υπέρυθρες ακτίνες που καταγράφουν την κάθε κίνηση.  

Είναι τόσο γρήγορο που δύσκολα κανείς μπορεί να το προσεγγίσει εν πλω. Περίπου 24.0000 άλογα πουσάρουν το σχεδόν έξι τόνων γιωτ στην ταχύτητα των 24 κόμβων, γεγονός που το κατατάσσει  στη 3η θέση των πιο γρήγορων σκαφών στο ίδιο μέγεθος 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αναφέρεται πως μέσα στο “A” σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο υπάρχει και ένα άλλο μικροσκοπικό σκάφος-κάψουλα με το οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν να διαφύγουν σε περίπτωση επίθεσης από πειρατές ή τρομοκράτες. 
Τα δύο τέντερ του σκάφους είναι στην ουσία και αυτά μικρά γιοτ που κοστίζουν γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια το καθένα  και έχουν μήκος 36 πόδια.

Το «Α» διαθέτει πλήρωμα 37 άτομα, που περιλαμβάνει μηχανικούς, προσωπικό ασφαλείας, καθαρίστριες, λοστρόμους, σεφ και γενικών καθηκόντων βοηθούς, καθηγητές θαλάσσιου σκι, jetski και ποδηλασίας. Όλο το προσωπικό φοράει στολές σχεδιασμένες από τον Starck, οι οποίες είναι στα ολόλευκα, ενώ η βραδυνή τους ενδυμασία είναι στα μαύρα.  Τα ετήσια κόστη συντήρησης του ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια δολάρια και μόνο το γέμισμα με πετρέλαιο κοστίζει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια


  

Διαθέτει περιουσία 8,8 δισ. δολάρια 
 

Ο Αντρέι Μελνιτσένκο είναι γεννημένος το 1972 στην Λευκορωσία και θεωρείται αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Είναι ο ιδρυτής της MDM Bank, και ο ίδιος βρίσκεται στην 97η θέση της λίστας του Forbes με περιουσία 8,8 δις δολάρια.  Ο Αντρει  Μελνιτσένκο ξεκίνησε από τα χαμηλά για να φτάσει στα ψηλά και δεν έγινε δισεκατομμυριούχος σε μια μέρα, όπως συνέβη με άλλους Ρώσους ολιγάρχες. Αρχικά πόνταρε στη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής συναλλάγματος και αργότερα κατάφερε σιγά, σιγά να επενδύσει τα κέρδη του αποκτώντας την δική του τράπεζα.

Όμως δεν ήταν η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα του καθώς ασχολήθηκε και με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα, και ενός εργοστασίου με λιπάσματα. Είναι μέσα στη λίστα με τους πλουσιότερους Ρώσους μεγιστάνες και παντρεμένος με την πανέμορφη Αλεξάνδρα Νίκολιτς. Η σύζυγος του Ρώσου επιχειρηματία, ξεκίνησε την έγινε γνωστή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία ως ποπ σταρ και μοντέλο, πριν γνωρίσει τον μετέπειτα σύζυγο της και αναρριχηθεί στην ελίτ της ρωσικής υψηλής κοινωνίας.

Το ζευγάρι λατρεύει την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται σχεδόν τους καλοκαιρινούς αλλά και φθινοπωρινούς μήνες. Εκτός από την Μύκονο, στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επισκεφθεί και την Ζάκυνθο, όπου εθεάθησαν να βολτάρουν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Τότε ο Μελνιτσένκο είχε ζητήσει να παίξει τένις, ενώ λίγες ώρες μετά γεύτηκε την τοπική κουζίνα δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο ψάρι.