Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα παιδιά των σκουπιδιών

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, βρίσκεται συχνά στο πλευρό των φτωχών και ταλαιπωρημένων χριστιανών της Βορείου Ουγκάντας.

 

Η ενθουσιώδης υποδοχή

Η πιο πρόσφατη επίσκεψή του ήταν λίγες μέρες πριν, όπου επισκέφτηκε την τραχεία περιοχή της περιοχής Gulu της Βορείου Ουγκάντας, τους Ιερούς Ναούς της Ζωοδόχου πηγής και του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και το παρακειμενο σχολείο, που είναι χτισμένα κυριολεκτικά μέσα στην Ζούγκλα.

Εκεί οι μαθητές του επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Στην θερμή ομιλία του ο Μακαριώτατος απευθύνοντας λόγια αγάπης στους μαθητές, τους επεσήμανε πως πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για μάθηση, και αργότερα μεγαλώνοντας με ευγνωμοσύνη θα θυμούνται το Ορθόδοξο σχολείο που τους έδωσε αυτή την μεγαλη ευκαιρία.

Το σημαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Η ιεραποστολική προσπάθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ουγκάντα έχει αρχίσει πολλές δεκαετίες πριν, από τον ιεραπόστολο Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο. Είναι μια από τις ακμάζουσες, σε ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, μητροπόλεις του πατριαρχικού θρόνου της Αλεξάνδρειας. Μητροπολίτης στην Ουγκάντα είναι ο ελληνομαθής Αφρικανός κ. Ιωνάς.

Ενα σχολείο δίπλα σε κάθε εκκλησία

Η προσπάθεια που γίνεται από το Πατριαρχείο στην Αφρική, δεν είναι μόνο να διδάξει τον χριστιανισμό στους Αφρικανούς, αλλά και να τους βοηθήσει στον εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό τομέα.

Γιαυτό, δίπλα από κάθε εκκλησία έχει δημιουργήσει ένα σχολείο, ένα ιατρείο, ένα ορφανοτροφείο κ.λπ.

Νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό

Σπουδαίο πράγμα για τους ενδεείς αδελφούς μας εκεί είναι να έχουν καθαρό πόσιμο νερό προς αποφυγή ασθενειών από το βρώμικο νερό που πίνουν.

Σε αυτό βοηθά το Πατριαρχείο, ανοίγοντας πηγάδια, το κόστος του καθενός είναι περίπου 700 ευρώ αλλά για τη ζωή των ιθαγενών είναι ανεκτίμητο.

Επίσης, πολλές μητροπόλεις του Πατριαρχείου μας στην Αφρική καλλιεργούν τη γη, καλαμπόκι για παράδειγμα, ή έχουν κτηνοτροφικές μονάδες.

Αφενός για τις ανάγκες σιτίσεως των πιστών αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων, μιας και η φιλανθρωπική βοήθεια από την Ελλάδα και την Κύπρο έχει σταματήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Τι του ζήτησαν ως δώρο

Σε κάποιο ταξίδι του σε ένα ορφανοτροφείο της Επισκοπής στο Μπουρουντί, ο Πατριάρχης, ρώτησε τα παιδιά τι δώρο θα ήθελαν να τους κάνει. Ολα μαζί ζήτησαν μια αγελάδα, για να έχουν να πίνουν φρέσκο γάλα.

Τα παιδιά των σκουπιδιών

Ο Πατριάρχης, ως Μητροπολίτης Καμερούν, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα παιδιά των σκουπιδιών. Τα παιδιά που ζουν εγκαταλελειμμένα και μεγαλώνουν στα σκουπίδια και τρέφονται από αυτά.

Ανακούφιση στα ακρωτηριασμένα παιδιά

Γι' αυτό φροντίζει παντού να χτίζονται ορφανοτροφεία. Τέτοια ιδρύματα υπάρχουν στη Σιέρα Λεόνε όπου ζουν ακρωτηριασμένα ορφανά από τις νάρκες του πολέμου και μάλιστα υπάρχει μέσα εκεί εργαστήριο όπου τα ίδια τα παιδιά κατασκευάζουν καροτσάκια για να μπορούν να κινούνται.

Μια μητέρα του παρέδωσε τα μωρά της

Ο Πατριάρχης δεν θα ξεχάσει ποτέ μια μητέρα η οποία του άφησε ένα πανέρι σκεπασμένο με ένα κουρέλι έξω από το καλυβάκι του στο Καμερούν. Στην αρχή, ο Πατριάρχης νόμιζε ότι του είχε πάει ένα δώρο κάποιο πανέρι με φρούτα. Οταν όμως το ξεσκέπασε είδε πως ήταν δύο νεογέννητα μωρά που η μητέρα τους εγκατέλειπε στα χέρια της εκκλησίας, επειδή δεν είχε τρόπο να τα φροντίσει!

Στο πρόσωπό του βλέπουν την ελπίδα

Πέρα από την εθιμοτυπική πλευρά μιας επίσκεψης του Πατριάρχη στην Αφρική, με τα παραδοσιακά τραγούδια και τα χαμόγελα, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν στο πρόσωπό του την ελπίδα και την παρηγοριά της ζωής τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Το θετικό είναι πως και οι πολιτικοί κάθε αφρικανικής χώρας εκτιμούν το έργο και την προσφορά του Πατριαρχείου και για το λόγο αυτό ο Μακαριώτατος επισκέπτεται συχνά τους Προέδρους των χωρών αυτών. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα περίπου έκανε την ενακτήρια ομιλία του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου στο Γιοχάνεσμπουργκ.