Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παγοθραυστικά σε ένα ιστορικό ταξίδι στην Αρκτική

Ένα ιστορικό ταξίδι στην Αρκτική πραγματοποίησαν φορτηγά πλοία μέσα στο μεσοχείμωνο, συνοδευόμενα από παγοθραυστικά σκάφη.

Ο λόγος για τα πλοία «Sinegorsk» και «Johann Mahmastal» τα οποία ξεκίνησαν από το λιμάνι Αρχάγγελσκ, μια από τις βορειότερες πόλεις της ευρωπαϊκής Ρωσίας, με προορισμό το λιμάνι της Τσουκότκα, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ρωσίας και Ευρασίας. Μαζί τους είχαν τα παγοθραυστικά Kapitan Dranitsyn και Admiral Makarov.

Επρόκειτο για την πρώτη διέλευση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όπως αναφέρει το siberiantimes.com.

arctiansdvab1

Τα δυο πλοία έκαναν το ταξίδι για να παραδώσουν προμήθειες στον πρώτο πλωτό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

arctiansdvab2

Η ευκολία διέλευσης, βέβαια, αποτελεί ένδειξη για την υπερθέρμανση στον Αρκτικό Ωκεανό που κάνει την πλεύση ευκολότερη, ακόμα και στη καρδιά του χειμώνα. Ωστόσο, το κλίμα στις βόρειες αυτές περιοχές παραμένει ακόμα και σε τέτοιες ήπιες συνθήκες, απρόβλεπτο, κάτι που κατάλαβαν πολύ καλά τα τέσσερα πλοία κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους: Προς το παρόν, βρίσκονται παγιδευμένα μέσα στον παχύ πάγο στο Shelagsky, το βορειότερο ακρωτήρι στο Τσουκότκα, περίπου 24 ναυτικά μίλια από την Pevek στην Αρκτική, στα πιο «εκτεθειμένα» νερά της Ρωσίας, από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες.

arctiansdvab3

Ο καπετάνιος του «Admiral Makarov» παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος λέγοντας ότι θα ξεπεράσουν το πρόβλημα εντός της εβδομάδας. «Όλα τα πλοία έχουν αρκετά καύσιμα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες», λέει.arctiansdvab4arctiansdvab5arctiansdvab6arctiansdvab8arctiansdvab9arctiansdvab10