Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι Γερμανοί-Ναζί δοκίμασαν τους θαλάμους αερίων σε ασθενείς ψυχιατρείων

Ένα από τα λιγότερο γνωστά φρικτά εγκλήματα των Ναζί κρύβεται πίσω από τις πύλες του πρώτου στραπέδου θανάτου του Χίτλερ στην Πολωνία. Ήταν το 1939 όταν άρχισαν να πειραματίζονται με θανατηφόρα αέρια στο Poznan. Αυτή ήταν και η πρώτη χρήση των θαλάμων αερίων για μαζική εξόντωση που άφησε πάνω από 5.000 νεκρούς. Τρία χρόνια αργότερα χρησιμοποίησαν τους θαλάμους αερίων για να σκοτώσουν εκατομμύρια εβραίους.

Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Poznan στις 10 Οκτωβρίου του 1939, κατέλαβαν το Fort Colomb του 19ου αιώνα και το μετονόμασαν σε Konzentrationslager Posen (Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Poznan). Αντί να λειτουργεί ως χώρος κράτησης για τους κρατούμενους του Ράιχ, χρησιμοποιήθηκε για τη συστηματική δολοφονία ασθενών ψυχιατρείων, μαχητών της αντίστασης, ακαδημαϊκών, διανοούμενων και όσων θεωρούνταν απειλή από τους ναζί.

Τρία χρόνια αργότερα έγινε χρήση των θαλάμων αερίων για την εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού. Ήταν όμως πριν από 76 χρόνια που πειραματίστηκαν πρώτη φορά με αέρια για τη μαζική δολοφονία αμάχων. Με εντολή του Herbert Lange, ειδική ομάδα των SS, γνωστή ως SS-Sonderkommando-Lange, απήγαγαν ασθενείς ψυχιατρείου από τη γειτονική πόλη Owinska. Μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε πρωτόγονους θαλάμους αερίων όπου παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη όπλων.

Σε κάθε φορτηγό χωρούσαν 25 άτομα και έφευγαν περίπου 3 φορτηγά κάθε μέρα από το ψυχιατρείο. Αφού εξοντωθηκαν όλοι οι άντρες ασθενείς, ο SS άρχισε να παίρνει τις γυναίκες και τελικά τα παιδιά. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν σκοτωθεί όλοι οι ασθενείς. Δεν γλίτωσε κανείς. Οδηγήθηκε στο στρατόπεδο ακόμα και το προσωπικό του ψυχιατρείου.

Όταν ξεφόρτωναν τους ασθενείς, έπρεπε να διανύσουν μια γέφυρα που οδηγούσε σε 2 θαλάμους αερίων στην κορυφή ενός λόφου, στο πίσω μέρος του στρατοπέδου. Όταν έμπαιναν στους θαλάμους, οι πόρτες πίσω τους σφραγίζονταν με πηλό και διοχέτευαν μονοξείδιο του άνθρακα από μια τρύπα.

Μετά την επιτυχία του αποτρόπαιων πειραμάτων τους, οι Ναζί άρχισαν να μετατρέπουν φορτηγά σε κινητούς θαλάμους αερίων για να σκοτώσουν τους ασθενείς από άλλα νοσοκομεία στην περιοχή. Διοχέτευαν μονοξείδιο του άνθρακα από την εξάτμιση που οδηγούσε στο πίσω μέρος των φορτηγών. Οι ασθενείς δηλητηριάζονταν και τους έθαβαν σε μαζικούς τάφους σε κοντινά δάση.

Μέχρι τα μέσα του 1940, ο Herbert Lange και οι άντρες του ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία πάνω από 1.000 ασθενών από την πόλη Owinska, 2.750 ασθενών από άλλα ψυχιατρεία στην πόλη Koscina, 1.558 ασθενών και 300 Πολωνών στην πόλη Dzialdowo και εκατοντάδων Πολωνών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1943, ο επικεφαλής της Γκεστάπο και των SS Heinrich Himmler έδωσε 2 ομιλίες στην πόλη Poznan όπου μίλησε για τη μαζική εξόντωση των εβραίων.

Στην ομιλία του στις 4 Οκτωβρίου απευθύνθηκε σε 92 αξιωματικούς των SS, επισημαίνοντας πως η γενοκτονία τους ήταν ιστορική αποστολή των Ναζί. Εξήρε μάλιστα τους δολοφόνους, χαρακτηρίζοντάς τους αξιοπρεπείς άντρες. Δύο ημέρες αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις μαζικές δολοφονίες. "Αν οι εβραίοι ήταν ακόμα μέρος του γερμανικού έθνους, πιθανότατα θα είχαμε γυρίσει πίσω στο 1916 και το 1917". Εξήγησε τους λόγους και ζήτησε από τους παρευρισκομένους να μη μιλήσουν ποτέ για αυτό.

"Ήρθαμε αντιμέτωποι με το ερώτημα "τι γίνεται με τις γυναίκες και τα παιδιά;". Αποφάσισα να βρω μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούσα να σκοτώσω τους άντρες και να αφήσω τους εκδικητές των γιων και των εγγονών μας να μεγαλώσουν. Η δύσκολη αυτή απόφαση έπρεπε να παρθεί για να εξαφανιστούν από τη Γη. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο έργο που κληθήκαμε να εκτελέσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που ευθύνεται για την εξόντωση περίπου 6 εκατομμυρίων εβραίων.