Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Νιγηρία: Σχεδιάζει το «Ντουμπάι της Δυτικής Αφρικής»

Η κυβέρνηση της πολιτείας του Λάγος, πρώην πρωτεύουσας της Νιγηρίας, έχει διακηρύξει ότι σχεδιάζει να χτίσει μια νέα πόλη, που θα γίνει το νέο οικονομικό κέντρο της Νιγηρίας, και ίσως ολόκληρης της Δυτικής Αφρικής. Το «Eko Atlantic», όπως ονομάζεται, πρόκειται για ένα μεγαλειώδες έργο, για την πραγματοποίηση του οποίου απαιτείται η συνεργασία πολυάριθμων επενδυτών, σχεδιαστών, μηχανικών και εργολάβων. 

Το «Eko Atlantic», ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με  οικιστική, αλλά και επιχειρηματική ανάπτυξη, έχει ως στόχο:

- να χρησιμοποιήσει δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό ωκεανό,
- να αποτελέσει το σπίτι 250.000 ανθρώπων,
- να απασχολήσει επαγγελματικά 150.000 ανθρώπους,
- να γίνει μια πόλη υψηλής κλάσης με πράσινη συνείδηση,
- να προσελκύσει κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες.

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία αυτού του σύγχρονου Ελ Ντοράντο έχει αμφισβητηθεί έντονα και έχει ασκηθεί σκληρή κριτική στη Νιγηρία, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως τονίζει, όμως δημοσίευμα του CNN, το «Eko Atlantic» είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Παρ' όλα αυτά, όπως καθίσταται σαφές στο ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» αυτό το σύγχρονο Ελ Ντοράντο. Ένα από αυτά είναι η ανάγκη για το διοικητικό σύστημα της πόλης να μην ορίζεται από την κρατική και εθνική νομοθεσία, αλλά να ρυθμιστεί κατά το πρότυπο των υπόλοιπων ταχέως αναπτυσσόμενων πόλεων, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, η Σαγκάη. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η προσέλκυση πολυεθνικών εταιριών, καθώς η κακή διαχείριση των αφρικανικών πόλεων δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο κυβερνήτης του Λάγος, Akinwunmi Ambode, έχει δύσκολο έργο στα χέρια του, το οποίο όμως, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία, όχι μόνο για τη Νιγηρία, αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Αφρική.