Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η μπλε ομίχλη του Πλούτωνα σε μια νέα φωτογραφία της ΝΑSA

Η NASA έδωσε πριν από λίγες ώρες στη δημοσιότητα μια νέα, εντυπωσιακή φωτογραφία του νάνου πλανήτη Πλούτωνα.   Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από απόσταση 120.000 μιλίων πίσω από τον Πλούτωνα από το New Horizons, το διαστημόπλοιο το οποίο εκτοξεύθηκε για να μελετήσει τον Πλούτωνα και τους δορυφόρους του  

Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί από τη συρραφή έξι εικόνων με το χρώμα να προστίθεται από ξεχωριστές φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2015, λίγες ώρες αφότου το διαστημικό σκάφος New Horizons έκανε την πλησιέστερη προσέγγιση του στον Πλούτωνα, λέει η NASA.

Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να πετύχουν ένα από τα καλύτερα πλάνα τους που κατέγραψε την μπλε ομίχλη του νάνου πλανήτη. Η ομίχλη,  προκαλείται από το ίδιο φαινόμενο που καμιά φορά δημιουργεί το μπλε χρώμα της ομίχλης στη Γη.  

Το μπλε φωτοχημικό νέφος προκύπτει από την επίδραση που έχει το ηλιακό φως στο μεθάνιο και άλλα μόρια στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα, παράγοντας ένα σύνθετο μείγμα υδρογονανθράκων όπως το ακετυλένιο και το αιθυλένιο.   Η NASA ονόμασε την φωτογραφία «Αντίο στον Πλούτωνα», λόγω της μοναδικής γωνίας που κατέλαβε σχεδόν ολόκληρο το περίγραμμα του νάνου πλανήτη.