Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η απάντηση των γιατρών της Βρετανίας στο Brexit

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με το οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιφέρει επιπτώσεις και αλλαγές σε πολλούς τομείς, κάτι που είναι ακόμα νωρίς για να ξεκαθαριστεί.

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία (NHS) δεν είναι μόνο Βρετανοί. Την καθημερινή μάχη για να σώζουν ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο, την δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που κατάγονται από χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, το Πακιστάν, η Γερμανία, η Ινδία και από πολλές άλλες. 

Μετά το δημοψήφισμα όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στο περίφημο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS-National Health System) φωτογραφήθηκαν κρατώντας ένα χαρτί στο οποίο αναφέρεται η εθνικότητά τους...

Ποιος ο σκοπός τους; Θέλησαν να κάνουν σαφές ότι το περίφημο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το καμάρι των Βρετανών, δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι καλύπτουν καθημερινές ανάγκες με σκοπό να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε όσους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας είναι ασθενείς ή χρειάζονται τις υπηρεσίες τους για εξετάσεις, μικροεπεμβάσεις και τόσα άλλα καθημερινά πράγματα για τα οποία φροντίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια. 

Οι γιατροί ενός τμήματος του βρετανικού NHS ανάρτησαν λοιπόν στο Twitter μια φωτογραφία με συναδέλφους τους που κατάγονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να δείξουν την άρρηκτη σύνδεση με τους συναδέλφους τους, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS), αν αυτοί οι εργαζόμενοι συναντήσουν εμπόδια στην μέχρι σήμερα ελεύθερη μετακίνησή τους στο εσωτερικό της ΕΕ, προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον κίνδυνο απέλασης, αν δεν συνομολογηθεί μια νέα συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ που θα προβλέπει την απόλυτη ελευθερία στις μετακινήσεις εργαζομένων.

Το hashtag #NHSMillion δημιουργήθηκε για την στήριξη του έργου του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία με στόχο την ανύψωση του ηθικού των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και την προβολή των θετικών έργων του σε μια περίοδο που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο μόνο η παρουσίαση των αρνητικών στοιχείων, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του hashtag.

Κάτω από την φωτογραφία πολλοί χρήστες σχολίασαν ότι γιατροί από άλλες χώρες ήταν εκείνοι που τους έσωσαν την ζωή. Ένας χρήστης έγραψε: «To Brexit και το UKIP θα καταστρέψουν το NHS».