Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χάος στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης με τους λαθρομετανάστες

Η απόφαση της ουγγρικής αστυνομίας να απαγορεύσει την είσοδο των λαθρομεταναστών στον κεντρικό σταθμό της Βουδαπέστης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν εισρεύσει στην περιοχή περιμένοντας ένα τρένο να τους μεταφέρει σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι λαθρομετανάστες φώναζαν εν χορώ «Γερμανία, Γερμανία» και κουνούσαν τα εισιτήρια που είχαν πληρώσει για να ταξιδεύσουν. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν τις ουγγρικές αρχές ότι αφού τους ανάγκασαν να πληρώσουν πάρα πολλά ευρώ για ένα εισιτήριο, τώρα, μετά την απαγόρευση, δεν τους επέστρεφαν τα χρήματα. Αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων και παρατάχθηκαν κατά μήκος της κεντρικής πύλης του σταθμού, έτσι ώστε να απαγορεύσουν οποιαδήποτε προσέγγιση. Αυτό πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερο χάος με τους λαθρομετανάστες να έχουν περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις και να προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να περάσουν τις φυλασσόμενες πύλες.

Οι ουγγρικές αρχές δήλωσαν ότι με το κλείσιμο του σταθμού της Βουδαπέστης επιχειρούν να αποκαταστήσουν την τάξη και να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ την ίδια ώρα μετά τη Βουδαπέστη και η Βιέννη κάλεσε τη Γερμανία να «προχωρήσει σε διευκρινίσεις» για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο. 

Αυστριακοί και Ούγγροι αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν πως οι αναφορές από τη Γερμανία είχαν προκαλέσει «σύγχυση και παρεξηγήσεις» μεταξύ των μεταναστών που περίμεναν στη Βουδαπέστη, καλλιεργώντας την προσδοκία εισόδου χωρίς ελέγχους. 

«Υπήρξαν μέχρι και φήμες [που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων] πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες» είπε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ την Τρίτη. 

«Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημέρωση η Γερμανία τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία πως το Δουβλίνο δεν έχει ανασταλεί» υπογράμμισε. Η ίδια η Βιέννη, διευκρίνισε, θα συνεχίσει τους «δειγματοληπτικούς ελέγχους» στα σύνορά της με την Ουγγαρία, αλλά δεν επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους.

Ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ότι το Βερολίνο «δεν έχει αναστείλει τους κανονισμούς του Δουβλίνου» και «όποιος πηγαίνει στην Ουγγαρία πρέπει να καταγραφεί εκεί και να περάσει εκεί τη διαδικασία ασύλου».