Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ευτυχισμένες και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης- Δείτε την πόλη...έκπληξη

Στη νέα του έκδοση το Ευρωβαρόμετρο έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Ας ξεκινήσουμε με τις πιο «ευτυχισμένες» πόλεις της Ευρώπης.

Στις παρακάτω πόλεις οι κάτοικοι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους:  

Όσλο: 99%

Ζυρίχη: 99%

Άαλμποργκ: 98%

Βίλνιους: 98%

Μπέλφαστ: 98%

Αμβούργο: 97%

Ροστόκ: 97%

Κοπεγχάγη: 97%

Λειψία: 97%

Μόναχο: 97%

Μάλαγα: 97%

Μπράγκα: 97%

Στοκχόλμη: 97%

Κάρντιφ: 97%  

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιο ευτυχισμένων πόλεων της Ευρώπης, όπως βλέπουμε, βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι της ηπείρου. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο το οικονομικό επίπεδο, καθώς βλέπουμε στην κορυφή της λίστας πόλεις όπως το Μπέλφαστ και το Βίλνιους και όχι για παράδειγμα το Λονδίνο ή το Βερολίνο.  

Η Ζυρίχη είναι η δεύτερη πιο 'ευτυχισμένη' πόλη της Ευρώπης.   Ίσως η αισιοδοξία να παίζει κάποιο ρόλο καθώς και οι δύο πόλεις που χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα (Μπέλφαστ, Βίλνιους) έχουν τους λόγους τους για να προσδοκούν το μέλλον.

Το Μπέλφαστ απολαμβάνει ηρεμία εδώ και δεκαετίες και φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω το ταραγμένο παρελθόν, ενώ οι κάτοικοι του Βίλνιους, αν και φτωχότεροι από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, βλέπουν την οικονομία τους να αναπτύσσεται ταχύτατα.  

Τέλος, το μέγεθος φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.

Όλες οι πόλεις της λίστας είναι μεταξύ 206.000 κατοίκων (Άαλμποργκ) και 648.000 (Όσλο). Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, αρκετά μεγάλη για να έχει ζωντάνια και επιλογές, αλλά και μικρή ώστε να ενισχύεται το αίσθημα της κοινότητας και να μπορείς να μετακινείσαι εύκολα.  

Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας. 

 

 

Πάμε τώρα στις λιγότερο «χαρούμενες» πόλεις. Οι κάτοικοι των παρακάτω πόλεων δηλώνουν ότι είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.  

Κωνσταντινούπολη: 35%

Αθήνα (δήμος Αθηναίων): 33%

Παλέρμο: 32%

Αθήνα (μητροπολιτική περιοχή): 29%

Νάπολι: 25%

Μίσκολτς: 20%

Μασσαλία: 20%

Ρώμη: 19%  

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες πόλεις από την λίστα βρίσκονται στο νότο και συγκεκριμένα γύρω από τη Μεσόγειο.  

Άποψη της Κωνσταντινούπολης. Οι κάτοικοί της είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.

 

Άποψη της Κωνσταντινούπολης.Οι κάτοικοί της είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.  

Συγκεκριμένα για την Αθήνα δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και ας εμφανίζεται η πόλη (εις διπλούν μάλιστα) στη λίστα με τις λιγότερο ευτυχισμένες. Και αυτό γιατί υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στους δείκτες αισιοδοξίας από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 2012, προς το θετικότερο.

Το ποσοστό των Αθηναίων που δηλώνει ευχαριστημένο που ζει στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 15 ολόκληρες μονάδες στο 65%, ενώ η γενικότερη αισιοδοξία έχει αυξηθεί επίσης κατά 15 μονάδες, στο 60%.

Η ικανοποίηση για την εύρεση δουλειάς, την κατάσταση στους δρόμους και τις πλατείες και η εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή έχουν αυξηθεί επίσης, αν και κανένας από τους τρεις δείκτες δεν ξεπερνά το 45%.