Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ειρηνικός: Κορυφαία ιστορική πτήση ηλιακού σκάφους

Ένα πειραματικό αεροπλάνο εντυπωσιάζει, καθώς κινείται χωρίς ούτε μια σταγόνα καυσίμου! Το εκπληκτικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Καλιφόρνια μετά από πτήση δυόμιση ημερών, κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το «Solar Impulse 2», με πιλότο τον Ελβετικό εξερευνητή και ψυχίατρο, Bertrand Piccard, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Moffett airfield, στο Mountain View, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά από 62 ώρες πτήσης που είχε ξεκινήσει την Πέμπτη, από το νησί της Χαβάης.


«Ξεκινά μια νέα εποχή. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι το σήμερα» δήλωσε στο CNN ο Piccard μετά από το επιτυχημένο ταξίδι του. «Υφίσταται και οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να πραγματοποιήσουν το αδύνατο».


Εικόνες από το κομψό ηλιακό αεροσκάφος, το οποίο έχει το άνοιγμα των φτερών ενός Boeing 747, αλλά ζυγίζει μόνο όσο περίπου ένα SUV αυτοκίνητο, που πετά πάνω από τη γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο, σηματοδοτούν ένα σημαντικό επίτευγμα. 


Το αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί από ανθρακονήματα ζυγίζει περίπου 2,3 τόνους, ενώ τα φτερά του είναι εξοπλισμένα με 17.000 ηλιακά κύτταρα που τροφοδοτούν τις προπέλες και φορτίζουν τις μπαταρίες. 


Το αεροπλάνο λειτουργεί με αποθηκευμένη ενέργεια και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


«Είμαι πολύ χαρούμενος που όλα λειτουργούν πολύ καλά και το αεροπλάνο λειτουργεί όπως θα έπρεπε», δήλωσε ο εταίρος πιλότος, Ελβετός μηχανικός, Andre Borschberg, «είναι μια απόδειξη ότι η τεχνολογία είναι αξιόπιστη», πρόσθεσε.