Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ανακάλυψη: Ένα ολόκληρο χωριό από την εποχή του χαλκού

Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Cambridgeshire Fens ανακάλυψαν ολόκληρο χωριό από την εποχή του χαλκού. Η αρχαιολογική ανασκαφή έχει αποδειχθεί ένας ολόκληρος θησαυρός.

Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα η ανασκαφή έχει αποδώσει εκπληκτικά ευρήματα κεραμικά, υφάσματα, μεταλλικά εργαλεία και αρχαία ξύλα. Όλα χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού, περίπου 3.000 χρόνια πριν.

 

 

 

 

Η ανασκαφή δεν έχει προηγούμενο και είναι η πιο αποκαλυπτική του είδους στη Βρετανία αν όχι στην Ευρώπη. Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως η βρετανική Πομπηία και είναι μια περιοχή στην οποία κατοικούσαν πολύ λίγοι άνθρωποι σε εννέα ή δέκα ξύλινα στρογγυλά σπίτια ανεγερθεί σε πασσάλους. Λόγω του ότι έχουν βυθιστεί έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Κάθε πληροφορία είναι πολύτιμη καθώς οι γνώσεις μας για τον άνθρωπο στην εποχή του Χαλκού είναι λίγες. Έχουν βρεθεί υφάσματα κεραμικά και γυαλιά ενώ δεν έχουν βρεθεί σκελετοί ανθρώπων. Αντιθέτως βρέθηκαν δόρατα και δρεπάνια καθώς και ένα είδος δημητριακών, άγνωστο σήμερα. Οι αρχαιολόγοι έχουν καταλάβει πώς ακριβώς χτίστηκαν τα στρογγυλά τους σπίτια ενώ έχουν καταγράψει λεπτομερώς τα χάλκινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.