Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αίγινα: Χρυσό το καλοκαίρι -Το νησί ανθεί χάρη στον Γ.Βαρουφάκη

Το νησί «βούλιαξε» αυτό το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το επισκέφτηκαν για να το γνωρίσουν ξανά.

«Ισως ευθύνεται και ο Βαρουφάκης. Την ξαναέβαλε στο χάρτη μετά από εκείνο το θρυλικό Σαββατοκύριακο που ήρθε εδώ αντί να πάει να ψηφίσει στη Βουλή. Εφταναν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να τον ψάξουν, να πάρουν μια δήλωση, να βγάλουν μια αποκλειστική φωτογραφία. Τέτοιες δόξες δημοσιογραφικές δεν είχαμε ξαναδεί. Στήνονταν έξω από το σπίτι του, στα μαγαζιά που συχνάζει, ακόμα και οι τουρίστες ρωτάνε και σήμερα αν είναι εδώ, πώς είναι σαν άνθρωπος», σερβιτόρος σε ένα από τα καφέ του λιμανιού.


H καινούρια αίγλη της Αίγινας οφείλεται εν πολλοίς στον Γιάνη Βαρουφάκη που θύμισε στους Ελληνες ότι το νησί υπάρχει, είναι πανέμορφο και δεν αξίζει την περιφρόνηση. Στην Αίγινα διαθέτουν εξοχικό πολλοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης και Ελληνες ηθοποιοί που επιλέγουν να κάνουν διακοπές χαμηλού προφίλ.

Ο Βαρουφάκης είναι πράγματι η καλύτερη διαφήμιση του νησιού:


Δύο είναι οι διάσημες παρέες του νησιού: η παρέα του «Παρά πέντε», με τον Γιώργο Καπουτζίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Αλλά και η λεγόμενη πολιτική «παρέα της Αίγινας». Εδώ γνωρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εδώ έχουν σπίτι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου, ο Θεόδωρος Δρίτσας με την Τάσια Χριστοφιλοπούλου.
«Εμεις τον Τσίπρα τον έχουμε από το 2,5%», δηλώνει  ο Νεκτάριος, επιχειρηματίας στην παραλία Σαρπά την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός.

Αυτή είναι η παραλία Σαρπά:

Πρωταγωνιστής σε αυτή την ιστορία, που φέρνει στο προσκήνιο το νησί του Αργοσαρωνικού ως μια ιδιότυπη μόδα μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ήταν και είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, λάτρης της Αίγινας εδώ και 40 χρόνια. Τότε ήταν που η δουλειά του ως πολιτικού μηχανικού τον οδήγησε στο νησί για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας. Δεν είναι απολύτως βέβαιο ωστόσο ότι θα δενόταν τόσο πολύ με αυτόν τον τόπο αν δεν απολάμβανε τη συντροφιά του Σπύρου Λυκούδη, βουλευτή σήμερα του Ποταμιού, και της γυναίκας του της Στέλλας Μηναδάκη, οι οποίοι τον φιλοξενούσαν όποτε ερχόταν στην Αίγινα για τις ανάγκες της δουλειάς του.

Σιγά σιγά λοιπόν ο υπουργός Επικρατείας αγάπησε το νησί και αρχικά αγόρασε ένα σπίτι στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Σφεντούρι, πάνω από την Πέρδικα. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως και ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε παντρευτεί τη γιατρό Εύη Πανοτοπούλου, το ζεύγος μετακόμισε στη Ράχη Μοσχονά, πλησιέστερα στην πόλη της Αίγινας, όπου η κατασκευαστική εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη είχε φτιάξει τρία πανομοιότυπα σπίτια.

Τα δύο πουλήθηκαν και το τρίτο στέγασε την οικογένεια του κατασκευαστή. Στο εν λόγω σπίτι φιλοξενείται ο Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του κατά τις συχνές επισκέψεις τους στην Αίγινα. Πίσω από τις ψηλές λεύκες της βίλας, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ο Παύλος και ο Ορφέας έπαιζαν στον κήπο ενόσω ο μπαμπάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης σχεδίαζαν το μέλλον.

Ετσι η Αίγινα έγινε τον Αύγουστο του 2015 ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στα φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια -10 ευρώ το άτομο αν πάρεις το πλοίο της γραμμής και με 14 ευρώ αν προτιμήσεις το δελφίνι που σε φέρνει σε 45 λεπτά.

Πιο γνωστές παραλίες οι Μαραθώνας Α, Μαραθώνας Β (που φέτος ήταν η πιο τρέντι του νησιού), Κλειδί, Σαρπά, Αιγινήτισσα, γεμάτες από οικογένειες με παιδάκια . Οι υπηρεσίες σε ικανοποιητικό επίπεδο, και αν εξαιρέσει κανείς την Αγία Μαρίνα, το πιο τουριστικό μέρος, όπου η ανάπτυξη έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες χωρίς έλεγχο και αισθητική, τα μέρη είναι όμορφα και μπορείς να δεις πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόσουν.

Η παραλία Μαραθώνας Β:


Στην Πέρδικα, το χωριό είναι γραφικό, οι ταβέρνες σερβίρουν καλό ψάρι και απέναντι ακριβώς βρίσκεται το νησάκι Μονή, με παγόνια και ελάφια να σε επισκέπτονται στην παραλία. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει ο ναός της Αφαίας, ένας από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας, που μοιάζει εξαιρετικά με τον Παρθενώνα και λέγεται πως οι αποστάσεις μεταξύ αυτών των δύο και των Δελφών σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Επίσης, η Αίγινα είναι γνωστή για τα κεραμικά και την αγγειοπλαστική της, τα καταπληκτικά της φιστίκια που πωλούνται παντού, καθώς και το Φεστιβάλ Μουσικής που γίνεται κάθε Αύγουστο και κλείνει φέτος 10 χρόνια. Με ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια τη διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, προσανατολίζεται κυρίως στη μουσική δωματίου κι έτσι μπορείς, όπως εμείς, να απολαύσεις εξαιρετικά ερμηνευμένη από μεγάλους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες κλασική μουσική, στην παραλία, με φεγγάρι.