Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Η μαριχουάνα σώζει τον... γάμο;



Όσο περισσότερο καπνίζουν μαριχουάνα τα παντρεμένα ζευγάρια, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστεί ενδοοικογενειακή βία στα σπίτια τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, εξέτασαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία εννιά χρόνια, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν γιατί υπήρξαν αντιφατικά ευρήματα σχετικά με ενδοοικογενειακής βίας στα σπίτια ζευγαριών που κάπνιζαν μαριχουάνα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά (WDR 2011), το ετήσιο ποσοστό επικράτησης του καπνίσματος μαριχουάνας στις ΗΠΑ από το 2009 ήταν 13,7%.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο συχνά τα ζευγάρια κάπνιζαν μαριχουάνα (δύο ή τρεις φορές κάθε μήνα), τόσο πιο λίγο οι σύζυγοι έδειχναν βίαιη συμπεριφορά προς τις συζύγους τους. Οι συσχετισμοί ανάμεσα στη μη χρήση βία; και τη χρήση μαριχουάνας ήταν επικρατέστερη μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Ο επικεφαλής ερευνητής Κένεθ Λέοναρντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για Εξαρτήσεις, λέει ότι είναι η παρατεταμένη χρήση του ναρκωτικού στην πάροδο του χρόνου που είναι προγνωστικός δείκτης της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο σπίτι, και όχι απαραίτητα εάν η μαριχουάνα χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση μαριχουάνας δίνει μια πρόγνωση για χαμηλότερα επίπεδα επιθετικότητας του ενός συντρόφου προς τον άλλο κατά το επόμενο έτος. Όπως και σε άλλες έρευνες για τη μαριχουάνα και τη συντροφική βία, η μελέτη μας εξετάζει το μοτίβο χρήσης της μαριχουάνας και την εμφάνιση της βίας μέσα σε μια περίοδο. Δεν εξετάζει κατά πόσον η χρήση μαριχουάνας σε μια δεδομένη ημέρα μειώνει την πιθανότητα της βίας εκείνη τη στιγμή» υποστηρίζει ο Λέοναρντ.