Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΝΑSA: Η Δυτική Ανταρκτική λιώνει και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη



Τα παγόβουνα να είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν και να λιώσουν μέσα στη θάλασσα
Ανησυχητικά τα νέα από τη ΝASA, καθώς δύο μελέτες που περιλαμβάνουν τις τελευταίες μετρήσεις θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτο το λιώσιμο των πάγων στη Δυτική Ανταρκτική.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει και θεωρείται απίθανο ότι θα σταματήσει, με αποτέλεσμα τα παγόβουνα να είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν και να λιώσουν μέσα στη θάλασσα.

Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν την παρέλευση 200 χρόνων, ωστόσο οι συγκλονιστικές επιπτώσεις θα φανούν πολύ πιο σύντομα.

Καταρχάς, η κατάρρευση του παγετώνα με την ονομασία  Thwaites θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 0,5 μέτρα.

Αυτό το μισό μέτρο θα έχει φοβερές συνέπειες στις παράκτιες πόλεις. Σε περίπτωση μεγάλης καταιγίδας, η άνοδος του νερού θα μπορούσε να κοστίσει σε μια πόλη όπως το Μαϊάμι 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά να θέσει σε άμεσο κίνδυνο και 4,8 εκατ. ζωές.

Ο παγετώνας Thwaites λειτουργεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος  της θαλάσσιας περιοχής του Amundsen και η κατάρρευσή του θα αποσταθεροποιήσει την ισορροπία του περιβάλλοντος εν συνόλω, θέτοντας σε κίνδυνο όλη τη Δυτική Ανταρκτική. Ήδη η συγκεκριμένη περιοχή κάθε χρόνο με το λιώσιμο των πάγων προσθέτει στη θάλασσα την ίδια ποσότητα νερού με ολόκληρη τη Γροιλανδία. Η ποσότητα νερού αναμένεται να αυξηθεί  και να αυξήσει το επίπεδο της θάλασσας κατά 1,2 μέτρα, ενώ αν λιώσει ολόκληρη η Δυτική Ανταρκτική αυτό θα ανέβαζε το επίπεδο του νερού γύρω στα 3,5 μέτρα!