Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ένας απρόσμενος επισκέπτης από τη Σκανδιναβία στο Δέλτα του Αξιού



Έναν μικροσκοπικό, απρόσμενο επισκέπτη που... προσγειώθηκε από την μακρινή Σκανδιναβία στο Δέλτα του Αξιού, εντόπισαν παρατηρητές πουλιών στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού - Αξιού. 
Ένα χιονοτσίχλονο (Plectrophenax nivalis), που σπάνια καταγράφεται στην Ελλάδα, εντοπίστηκε από τους παρατηρητές Οδυσσέα Τζημούλη, Γιώργο Γουτακόλη, Δημήτρη Καρακόλη και Μάριο Κατσαούνη στις αρχές του μήνα.

Το πουλί -στο μέγεθος σπουργιτιού- δεν φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζει δεν έχει «βιώσει» ενοχλήσεις και απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Μιλάμε για την ένατη καταγραφή στην Ελλάδα από τις αρχές του 1980» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζημούλης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ενδημικό πουλί της Σκανδιναβίας. Το χιονοτσίχλονο ξανάκανε την εμφάνισή του στον Αξιό και στις 17 Ιανουαρίου, οπότε και παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε, εκτός από τους προηγούμενους και από τον Γιάννη Μαρκιανό και Λεωνίδα Παρασκευόπουλο.

«Είδα το πουλί και το φωτογράφισα στις 17 Ιανουαρίου στον Αξιό, όπου συνάντησα και άλλους γνωστούς και φίλους να το αναζητούν. Μού έκανε εντύπωση η ηρεμία του πουλιού. Οκτώ άνθρωποι καθόμασταν γύρω και το φωτογραφίζαμε αλλά αυτό μας κοιτούσε και συνέχιζε αμέριμνο το φαγητό του» λέει ο Γιάννης Μαρκιανός.

Το χιονοτσίχλονο είναι είδος που αναπαράγεται κατά μήκος του αρκτικού κύκλου, και συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία, και η εξάπλωσή του φτάνει ως τη χερσόνησο Καμτσάτκα της βορειοανατολικής Ρωσίας και τα νησιά της θάλασσας του Βερίγγειου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα -ή σε μετακίνηση- μπορούμε να το βρούμε σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα όπως τώρα, στην περιοχή του Αξιού ή το 2009 σε παράκτιο υγρότοπο της Κω.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα , γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και αποτελεί έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).