Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οπισθοχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το δασικό άρθρο 12



Σε οπισθοχώρηση αναγκάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με το άρθρο 12 που αφορά τα δάση του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και την αντίθεση που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια είπε ότι αποσύρει τις παραγράφους 9,10 και 11 ενώ αλλάζει σημαντικά και τις παραγράφους 4 και 8 του επίμαχου άρθρου.

Να σημειωθεί ότι η παράγραφος 9 που αποσύρθηκε καταργούσε την ιδιότητα και τον ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης.

Από την παράγραφο 8 που προέβλεπε νομιμοποίηση για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών,  πολιτιστικών κέντρων κ.α. αφήνει μόνο την νομιμοποίηση των εκκλησιών. Τέλος με την αναμόρφωση της παραγράφου 4 μόνο οι εκτάσεις που έχουν αγροτική χρήση και δεν έχουν κτίσματα μπορούν να αποχαρακτηριστούν οριστικά  με καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος για την απώλεια του φυσικού αγαθού από την αλλαγή χρήσης της έκτασης για να αναδασωθεί ή να δασωθεί αντίστοιχη έκταση κατά την έννοια του θετικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου.