Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

ΝΔ: Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης τα σενάρια εκλογών



Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τα συνεχιζόμενα διακινούμενα σενάρια για ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πιέζεται τόσο από τους εκπροσώπους των δανειστών στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, όσο και από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού, στη ΝΔ εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών. Στη σεναριολογία για νέα εκλογική αναμέτρηση ήρθαν να προστεθούν οι «έντονες» διαψεύσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό –( στην τελευταία του ομιλία έκανε λόγο για νωπή λαϊκή εντολή ) όσο και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στη ΝΔ προσπαθούν να αναζητήσουν τις αιτίες που η κυβέρνηση «σπεύδει» να διαψεύσει αυτά τα σενάρια, την ίδια στιγμή που η ίδια μέσω στελεχών της τα τροφοδοτεί και τα συντηρεί στην επικαιρότητα.

Πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρουν ότι η εξήγηση είναι καθαρά επικοινωνιακή και έχει διττό στόχο. Από την μία να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σε μια περίοδο δύσκολης διαπραγμάτευσης για ασφαλιστικό και φορολογικό , από τη άλλη να ασκηθούν πιέσεις προς τους εταίρους που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν πολιτική αστάθεια στην χώρα .Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιθυμεί να «παγιδεύσει» την ΝΔ που αν στην παρούσα χρονική στιγμή ζητούσε εκλογές θα συνέβαλε στην πολιτική αποσταθεροποίηση .

Όλα αυτά είναι εις γνώσης του Κυριάκου Μητσοτάκη που εξετάζει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα , έχοντας όμως λάβει τις αποφάσεις του απέναντι στους πιθανούς επικοινωνιακούς ελιγμούς του Αλέξη Τσίπρα .Η ΝΔ δεν ζητά εκλογές γιατί ούτε η χώρα τις αντέχει , ούτε η οικονομία , ούτε μεταβάλλουν την στάση των δανειστών. Το αντίθετο μάλιστα επιβαρύνουν τους πολίτες και την χώρα αφού ο λογαριασμός συνεχώς μεγαλώνει όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση και η επερχόμενη αξιολόγηση Δεύτερον η ΝΔ δεν συμμετέχει σε κανένα σχήμα οικουμενικής κυβέρνησης γιατί με αυτόν τον τρόπο θα παρέχει «άλλοθι» στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει την καταστροφική του πολιτική .

Τρίτον η ΝΔ έχει διαχωρίσει ποια είναι τα θέματα στα οποία θα μπορούσε να συναινέσει και αυτά είναι το προσφυγικό, η παιδεία η εξωτερική πολιτική και η ενέργεια αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνει συναίνεση στην φορομπηχτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να κυβερνήσει και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση και όχι να απειλεί πολίτες και εταίρους με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις .Ωστόσο επίσης είναι σαφές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα είναι έτοιμη προς εφαρμογή αμέσως μετά την έγκρισή της από το συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει στο Newpost ότι  «κανείς στη ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές αφού θα είμαστε πρώτο κόμμα , όμως προέχει το συμφέρον της χώρας και όχι η αναρρίχηση στην εξουσία με κάθε κόστος».