Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στιγμές που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα στα Ιεροσόλυμα



Από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστών γέμισαν την παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων παρά την δυσκολία πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο λόγω της αυστηρής... στρατιωτικής και αστυνομικής παρουσίας.
Αποστολή Ιεροσόλυμα: Μαρία Γιαχνάκη

Μέσα από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου θα ξεπηδήσει το Άγιο Φως

Πλήθος κόσμου έφτασε στον Ναό και υπομονετικά περίμενε για την μεγάλη στιγμή της Αφής. Μέσα κι έξω από το ναό οι πιστοί προσπαθούν να βρουν ένα σημείο για να μπορέσουν να πάρουν κι εκείνοι ευλογία από την εμφάνιση του Αγίου Φωτός.

Στο βάθος η πόρτα του κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου σφραγισμένη με κερί

Από νωρίς το πρωί εκπρόσωποι όλων των εκκλησιών βρίσκονται μπροστά από το κουβούκλιο και μαζί με την αστυνομία ερευνούν τον τάφο του Ιησού για να τον σφραγίσουν στη συνέχεια με κερί. Η πόρτα παρουσία όλων σφραγίζεται και εκπρόσωποι των εκκλησιών παραμένουν έξω από την πόρτα του Τάφου ώσπου να φθάσει ο έλληνας Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων φθάνει με την συνοδεία του στο Ναό . Στέκεται μπροστά από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου και αφού του αφαιρούν τα ιερά άμφια μένει με το λευκό στιχάρι και μετά μπαίνει στο κουβούκλιο . Μαζί του μπαίνει και ο Αρμένης πατριάρχης ο οποίος όμως στέκεται λίγο πιο έξω από το κουβούκλιο στο παρεκκλήσι του Αγγέλου . Παρακολουθεί όμως όλη την διαδικασία και την προσευχή του Έλληνα Πατριάρχη μέχρι την αφή και γίνεται μάρτυρας κι εκείνος του μεγαλύτερου θαύματος.

Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από το ναό για την αποφυγή επεισοδίων

Σκληρά τα μέτρα των στρατιωτών και φέτος στα Ιεροσόλυμα

Πιστοί προσεύχονται την ώρα της Αφής του Αγίου Φωτός κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ισραηλινών

Μετά την Πατριαρχική προσευχή όσοι βρίσκονται, βλέπουν το άγιο Φως να ανάβει τις λαμπάδες τους τα καντήλια , νιώθουν την αύρα του να γεμίζει το Ναό και τα δάκρια κυλούν στα μάτια τους διότι εκείνη την ώρα αυτή είναι η μόνη αντίδραση που τους υπαγορεύει η ψυχή τους.

Πιστοί σκαρφαλώνουν όπου μπορούν κατά την διάρκεια της αφής

....ακόμη και έξω από το ναό