Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Εκδήλωση για τον Άγιο Παΐσιο στην Ξάνθη



Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ξάνθης το Σάββατο 28η Μαρτίου 2015 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης πραγματοποίησαν πασχαλινή εκδήλωση αφιερωμένη στον νεοφανή Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, γνωστό στο πανελλήνιο, και όχι μόνο, ως Γέροντα Παίσιο.

Τίτλος της εκδήλωσης: «Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, συμπόρευση με το Χριστό, πορεία προς την Αγιότητα».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο διάρκειας 15 περίπου λεπτών, μέρος του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από την ΕΤ3, με πολλά βιογραφικά στοιχεία για τον κατά κόσμο Αρσένιο Εζνεπίδη από τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Χαιρετίζοντας στην συνέχεια η πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Ξάνθης, κα Περιστέρα Αλεξιάδου, το κοινό που προσήλθε και κατέκλυσε την αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Εισαγγελέα Ξάνθης, κ. Νικόλαο Καραμολέγκο, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Χατζηεφραιμίδη και Παπασταματίου, την κα Γεωργία Ανδρέου και όλους όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση της εκδήλωσης. Η ίδια σημείωσε ότι η βραδιά έχει ως στόχο να γλυκάνει την ψυχή και να προετοιμάσει για την Μεγάλη Εβδομάδα που πλησιάζει, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον πρόσφατα καταταγέντα στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Άγιο, πλέον, Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος είχε μακροχρόνιους πνευματικούς δεσμούς με τον Άγιο και μας κατέθεσε την πολύτιμη προσωπική του μαρτυρία.

Την προσωπική του σχέση και μαρτυρία κατέθεσε και ο κατά σάρκα συγγενής του Οσίου Παϊσίου, κ. Λάζαρος Κελεκίδης, που διαμένει από το 1996 στην Σταυρούπολη Ξάνθης με την σύζυγό του.

Ο Όσιος έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον κ. Λάζαρο, στον οποίο είχε αναθέσει την συλλογή πληροφοριών για την πατρίδα τους. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Λάζαρος ανέγνωσε ένα ποίημα που συνέγραψε αμέσως μετά την κοίμησή του, δίνοντας γλαφυρά την θέση που έχει στην καρδιά του ο λαοφιλής ασκητής.

Η Βυζαντινή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης, που ιδρύθηκε το 2005 ως μαθητική χορωδία, αποτελούμενη από 20 μέλη και υπό την διεύθυνση του χοράρχη της, πρωτοψάλτη Γεωργίου Χατζόπουλου, απέδωσε για πρώτη φορά μετά την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου, ύμνους από την ασματική ακολουθία της εορτής του. Η χορωδία, με πολλά νεαρά σε ηλικία μέλη, μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, έκλεισε και την εκδήλωση, αποδίδοντας ύμνους και τροπάρια της εκκλησιαστικής περιόδου που διανύουμε και της Μεγάλης Εβδομάδας που εγγίζει.