Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει"! Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ την "εξαφανίζει"



“Στερείται νομιμότητας ο όρος Κυπριακή Δημοκρατία” κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ  Τανζού Μπιλγκίτς. Η προκλητική θέση εκφράστηκε με αφορμή σχόλιο για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο.

Ο Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της σαμποτάρει την όποια προσπάθεια διαλόγου στην Κύπρο . Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις δείχνουν σαφώς πως η Ελλάδα διακατέχεται από εσφαλμένη αντίληψη σε ότι αφορά τις προσπάθειες για ειρήνευση στην Κύπρο».

Και συνέχισε σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει το κλίμα:

«Πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτό πως στερείται νομιμότητας ο όρος «Κυπριακή Δημοκρατία» που χρησιμοποιούν από το 1963 οι Ρωμιοί οι οποίοι κατάργησαν το εταιρικό κράτος που είχε ιδρυθεί το 1960. Οι αποφάσεις που λαμβάνει η Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου σε θέματα που αφορούν το σύνολο του νησιού δεν έχουν ισχύ. Στην ουσία η Ρωμαίικη Διοίκηση δεν δύναται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις»

Ο Μπιλγκίτς επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει έτσι το θέμα της ΑΟΖ:
«Είναι προφανές ότι η μη εποικοδομητική ρητορική αυτή της Ελλάδας δεν θα συνδράμει στην πρόοδο ούτε των διμερών σχέσεων, αλλά ούτε στην επίλυση του Κυπριακού. Η χώρα μας διατηρεί τη στάση της περί επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων στο πλαίσιο διαύλων διαλόγου. Θεωρούμε ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε ότι τα βήματα που παραβλέπουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα εξυπηρετήσουν σε τίποτα πέρα από την δημιουργία νέων προβλημάτων. Βασικά, με διάφορες ευκαιρίες κινήθηκε η προσοχή της Ελλάδας στο θέμα αυτό».