Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εκδήλωση για την συμβολή των Στρατιωτικών Ιερέων στους Βαλκανικούς Πολέμους



Με λαμπρότητα τιμήθηκε το σπουδαίο και υψίστης εθνικής σημασίας έργο των Στρατιωτικών Ιερέων, κατά τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.
Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Διεύθυνση Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΣ υπό την σεπτή ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου  Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου Γ, την αιγίδα του 9ου Συντάγματος Πεζικού «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» και την συμπαράσταση  του Δήμου Καλαμάτας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης.

Ο Στρατιωτικός Ιεροκήρυκας, αναφέρθηκε στο θέμα: «Με όπλο τον Σταυρό, στα πεδία των Μαχών: η Παρουσία και το ‘Έργο των Στρατιωτικών Ιερέων στους Βαλκανικούς Πολέμους, 1912-1913» και με βάσει ανέκδοτου και αγνώστου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, φώτισε τη πολύπλευρη διάσταση του έργου των ηρωικών ιερέων και κατέστησε σαφή και αδιαμφισβήτητη την πολύτιμη αρωγή τους στο ελληνικό στράτευμα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Γ", εκπροσωπήθηκε από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο ενώ παρόντες ήσαν εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας επίσης ο Στρατηγός Διοικητής της ΔΙΚΕ (IV Μεραρχίας Πεζικού «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» )  Στρατηγός Κωνσταντίνος  Μανίκας ο Διοικητής του 9 ου  Συντάγματος Πεζικού «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ»  Ανχης (ΠΖ) Ευάγγελος Ντίλιος

Αξιοσημείωτη, τέλος, ήταν η παρουσία Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών  του 9ΟΥ  Συντάγματος Πεζικού «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ», της 77 Μονάδας Επιστρατεύσεως  και από την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος αλλά και  στελεχών από τα σώματα ασφάλειας της Φρουράς  Καλαμάτας, επίσης του Δρ. Ιωάννου Μπουγά, Αναπληρωτού Διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και πλήθος κόσμου.

Πρέπει να σημειωθεί η πρωτοτυπία του θέματος της εκδήλωσης, καθώς αποτέλεσε την πρώτη συστηματική μνεία αναφορικά με το πολυδιάστατο έργο των ιερέων αυτών.

Η εκδήλωση η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης, παρουσίασης και ανάδειξης του έργου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρα μας.