Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τον Πολιούχο της Άγιο Σεραφείμ τίμησε η πόλη της Καρδίτσας



Την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρα Σεραφείμ, είχαμε σήμερα στην Καρδίτσα της οποίας είναι και Πολιούχος.

Ο Μητροπολιτικός Ναός και οι στολισμένοι δρόμοι της πόλης γέμισαν από την μελωδία του απολυτίκιου του Αγίου, με κλήρο και πιστούς να το ψάλλουν τόσο κατά την διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, όσο και κατά την διάρκεια της Λιτάνευσης της Τιμίας Κάρας του Αγίου: «Των αγράφων τὸν γόνον, Φαναρίου τον πρόεδρον, και Μονής Κορώνῃς το κλέος Σεραφεὶμ ευφημήσωμεν αθλήσας γαρ λαμπρώς υπὲρ Χριστού, θαυμάτων επομβρίζει δωρεάς και λυτρούται νοσημάτων φθοροποιών, τους πίστει ανακράζοντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τῷ σε θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ενεργούντι διὰ σου, πάσιν ιάματα».

Το απολυτίκιο του Αγίου είναι αναρτημένο και σε αεροπανό στο κέντρο της πόλης καθ’ όλη την διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, με τον Όρθρο, για να συνεχιστούν με την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιότατων Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Θεσσαλιωτιδος και Φαναριοφερσάλλων κ. Τιμόθεου.

Στον κατάμεστο από κόσμο Μητροπολιτικό Ναό δέσποζε η Τιμία Κάρα που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Καρδίτσα όταν και έγινε η επίσημη υποδοχή της. Ανάμεσα στους πιστούς που έσπευσαν να την προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ήταν και ο Βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, οι δήμαρχοι Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας κ.κ. Αλεξάκος, Κωτσός και Τσιβόλας αντίστοιχα, περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.


Την ίδια ώρα οι δρόμοι της πόλης, στο κέντρο, άρχισαν να συγκεντρώνουν κόσμο που ανέμενε καρτερικά την έναρξη της Λιτάνευσης της Τιμίας Κάρας, προκειμένου να ακολουθήσει την πομπή. Η διαδικασία άρχισε στις 11:10 με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές, μαθητές σχολειών, οδηγούς, αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού αλλά και πολιτιστικούς Συλλόγους με παραδοσιακές στολές να συμμετάσχουν, την φιλαρμονική του Δήμου να δίνει τον πανηγυρικό τόνο και φυσικά κλήρο και πιστούς να ακολουθούν το Ιερό Κειμήλιο.

Η εικόνα του Αγίου μεταφέρθηκε από τέσσερις νέους Καρδιτσιώτες ντυμένους με φορεσιές της περιοχής, ενώ στην κορυφή της πομπής υπήρχαν τέσσερις νεαρά κορίτσια επίσης ντυμένα με παραδοσιακές στολές, που μετέφεραν τα γράμματα Α, Σ, Π, Κ, σχηματισμένα με λουλούδια που σε μορφή αρκτικόλεξου σημαίνουν Άγιος Σεραφείμ, Πολιούχος Καρδίτσας


Η πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία που ήταν επίσης γεμάτη από κόσμο και σε αυτό βοήθησε η βελτίωση του καιρού κατά την ώρα της λιτανείας. Εκεί υπήρχε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα πάνω στην οποία τελέσθηκε αρτοκλασία και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Τιμόθεος μίλησε για τον Αγ. Σεραφείμ, το έργο και την θυσία του αλλά και την σημασία που έχει η ημέρα για την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη.

Η ολοκλήρωση των τιμητικών εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα με μεθεόρτιο εσπερινό και παράκληση ενώπιον της Τιμίας Κάρας στον Ιερό Ναό Αγ. Σεραφείμ Καρδίτσας.